Help! Overmatig Blaffen Bij Honden Stoppen

Gepubliceerd op 26 oktober 2022 om 12:45

Hoe Leer Je Blaffen Af Bij Honden?

Hoe stop je overmatig hondengeblaf? Deze blog leert je over technieken om het blaffen van je hond te voorkomen. Hoe langer je hond het blafgedrag heeft geoefend, hoe langer het zal duren voordat hij andere communicatiemiddelen ontwikkelt.

 

Niemand mag verwachten dat een hond nooit blaft. Dat is net zo onredelijk als verwachten dat een kind nooit praat. Maar sommige honden blaffen overmatig. Als dat bij jou thuis een probleem is, is de eerste stap uitzoeken wat de oorzaak is dat je hond te veel blaft. Als je eenmaal weet waarom ze blaffen, kun je beginnen met het behandelen van hun blafprobleem.

 


Waarom Blaffen Honden?

Een hond blaft met een reden. Je hond wil je meestal iets vertellen. Om te begrijpen waarom een hond bepaald (ongewenst) gedrag vertoont, is het belangrijk om lichaamstaal en signalen te leren begrijpen. 

 

Blaffen is normaal hondengedrag en een communicatiemiddel. Sommige hondenrassen blaffen van nature meer dan andere, zoals honden die gefokt zijn om te waken, te hoeden of te jagen. Er zijn verschillende soorten blaffen, elk met een andere motivatie en doel. Luister goed naar het blaffen van je hond om erachter te komen waarom hij blaft. Let op zaken als de toonhoogte, het aantal blaffen en de duur van het blaffen. De lichaamstaal van je hond kan ook helpen.

 

Lees ook: 10x Lichaamstaal & Communicatie Bij Honden

 


#9 Verschillende Soorten Blaffen Bij Honden

Een hond kan bijvoorbeeld om verschillende redenen blaffen. We bespreken de verschillende manieren waarop een hond kan blaffen en ook hoe je van dit blaffen af kunt komen als het gedrag ongewenst is.

 


 1. De opgewonden blaf: De hond is blij of opgewonden, bijvoorbeeld als de eigenaar thuiskomt, als de deurbel gaat, als er bezoek binnenkomt, of als je de riem pakt om de hond uit te laten. Deze blaf is hoger dan normaal. Het blaffen gebeurt in series, soms met gejank tussendoor. Je hond loopt vaak rondjes of springt om je heen;
 2. De aandacht vragende blaf: Honden blaffen vaak als ze iets willen, zoals naar buiten gaan, spelen of een traktatie krijgen. Is een vorm van blaffen waarbij je hond iets te doen heeft gekregen. De hond wil aandacht. Bijvoorbeeld als de hond in de tuin wil spelen en voor de deur staat te blaffen of te piepen om dit kenbaar te maken. Of wanneer de eigenaar met andere mensen praat en de hond aandacht wil, kan hij blaffen om die aandacht te krijgen. Bepaald blafgedrag kan ondertussen ook aangeleerd zijn omdat de hond (vaak onbewust) aandacht heeft gekregen van de baas. Dit is het normale blaffen van de hond, 3-4 keer achter elkaar, gevolgd door een pauze en nog eens 3-4 keer blaffen. De hond kijkt vragend naar de baas en kan zich ongeduldig omdraaien;
 3. De spelblaf: Een hond kan blaffen tijdens het spelen met een andere hond of met de baas. Dit is vaak een korte reeks scherpe blaffen. Vaak gaat de hond in speelhouding staan en fanatiek kwispelen. Vaak maakt hij ook schijnbewegingen om de ander aan het spelen te krijgen;
 4. Het blaffen uit stress of frustratie: De hond is gefrustreerd of heeft aanhoudende stress. De hond voelt zich bijvoorbeeld eenzaam of verveeld. Dit kan voorkomen als hij in een kennel verblijft of als de hond alleen thuis is. Het kan ook voorkomen als hij iets verwacht maar teleurgesteld wordt. De blaf is vaak aanhoudend en monotoon, wat lager dan de normale blaf. Het kan soms eindigen met een typische brul. De hond ligt meestal stil, maar kan ook stereotiep gedrag vertonen, zoals graven, krabben, rondjes rennen en heen en weer lopen. Lees ook: 5x Signalen van Stress Bij Honden (Herkennen, Oorzaken & Tips)
 5. Territoriaal/Beschermend: Als een persoon of een dier in een gebied komt dat je hond als zijn territorium beschouwt, lokt dat vaak buitensporig geblaf uit. Naarmate de dreiging dichterbij komt, wordt het blaffen vaak luider. Je hond ziet er tijdens dit type blaffen alert en zelfs agressief uit.
 6. Alarm/angst: Sommige honden blaffen bij elk geluid of voorwerp dat hun aandacht trekt of waar ze van schrikken. Dit kan overal gebeuren, niet alleen in hun thuisgebied. Hun oren zullen naar achteren staan en hun staart ingetrokken als ze in een staat van angst verkeren.
 7. Verveling/eenzaamheid: Honden zijn roedeldieren. Honden die lange tijd alleen gelaten worden, in huis of op het erf, kunnen zich vervelen of verdrietig worden en zullen vaak blaffen omdat ze ongelukkig zijn. Lees ook: Help! Hoe Herken Je Verveeldheid Bij Honden?
 8. Begroeten/Spelen: Honden blaffen vaak als ze mensen of andere dieren begroeten. Het is meestal een vrolijke blaf, die gepaard gaat met staartzwaaien en soms springen.
 9. Scheidingsangst/compulsief blaffen: Honden met verlatingsangst blaffen vaak overmatig als ze alleen gelaten worden. Ze vertonen meestal ook andere symptomen, zoals ijsberen, vernielzucht, depressie en ongepaste eliminatie. Dwangmatige blaffers lijken alleen maar te blaffen om het geluid van hun stem te horen. Ze maken ook vaak repeterende bewegingen, zoals rondjes rennen of langs een hek.

 

Honden laten je met hun ogen, oren, staart en andere lichaamsdelen weten wat ze van mensen, plaatsen en situaties vinden. Het herkennen en begrijpen van de lichaamstaal van je hond is daarom een belangrijk onderdeel van de communicatie met hem.

 

Dit is vooral belangrijk als uit het gedrag of de lichaamstaal van je hond plotseling blijkt dat hij niet langer gelukkig is, maar zich gestrest, angstig of eenzaam voelt. Soms kan de lichaamstaal of het gedrag van een hond aangeven dat hij niet gelukkig is met zijn huidige situatie. Lees ook: 10x Signalen Gelukkige Honden

 


7x Tips Hoe Stop Je Blaffen Bij Honden?

Hier is een lijst van 7 technieken om het blaffen van je hond te stoppen. Denk er altijd aan om deze tips in gedachten te houden tijdens het trainen:

 • Schreeuw niet tegen je hond om stil te zijn - het klinkt alleen maar alsof je mee blaft;
 • Houd je trainingssessies positief en vrolijk;
 • Wees consequent, zodat je je hond niet in verwarring brengt. Iedereen in je gezin moet de trainingsmethoden toepassen elke keer dat je hond ongepast blaft. Consistentie is de sleutel.

 


#1 Verwijder de Motivatie

Je hond krijgt een soort beloning als hij blaft. Anders zouden ze het niet doen. Zoek uit wat ze uit het blaffen halen en verwijder dat. Geef je hond niet de gelegenheid om het blafgedrag voort te zetten.

 

Voorbeeld: Blaffen naar voorbijgangers

 • Als ze blaffen naar mensen of dieren die langs het woonkamerraam komen, beheers het gedrag dan door de gordijnen te sluiten of je hond in een andere kamer te zetten;
 • Als ze naar voorbijgangers blaffen als ze in de tuin zijn, breng ze dan naar binnen.

#2 Negeer Het Blaffen

Als je denkt dat je hond blaft om je aandacht te krijgen, negeer hem dan zolang het duurt voordat hij stopt. Praat niet tegen ze, raak ze niet aan, kijk ze zelfs niet aan; je aandacht, zelfs alleen maar vragen om te stoppen, beloont ze alleen maar voor het luidruchtig zijn. Als ze eindelijk stil zijn, zelfs om adem te halen, beloon ze dan met een traktatie. Timing is belangrijk, dus zorg ervoor dat je de stilte snel beloont, zodat je ze niet in verwarring brengt en ze onbedoeld beloont voor blaffen.

 

Voorbeeld: Blaffen bij opsluiting

 • Als je je hond in zijn bench of in een afgesloten ruimte zet, draai je dan om en negeer hem;
 • Zodra ze stoppen met blaffen, draai je je om, prijs ze en geef een traktatie;
 • Als ze doorkrijgen dat stil zijn een beloning oplevert, verleng dan de tijd dat ze stil moeten blijven voordat ze beloond worden;
 • Denk eraan klein te beginnen door ze te belonen voor een paar seconden stil zijn, en dan op te werken naar langere periodes van stil zijn;
 • Houd het leuk door de hoeveelheid tijd te variëren. Beloon ze soms na vijf seconden, dan na 12 seconden, dan na drie seconden, dan na 20 seconden enzovoort.

 


#3 Je Hond Ongevoelig Maken Voor Prikkels

Laat je hond geleidelijk wennen aan datgene waardoor hij blaft. Begin met de prikkel (het ding waardoor ze blaffen) op een afstand. Het moet ver genoeg weg zijn dat ze niet blaffen als ze het zien. Geef ze veel lekkers. Breng de prikkel iets dichterbij (misschien een paar centimeter of een paar meter om te beginnen) en geef traktaties. Als de prikkel uit het zicht verdwijnt, stop dan met het geven van traktaties aan je hond. Je wilt dat je hond leert dat het verschijnen van de prikkel leidt tot goede dingen (traktaties)!

 

Voorbeeld: Blaffen naar andere honden

 • Laat een vriend met een hond uit het zicht of ver genoeg weg staan, zodat je hond niet naar de andere hond blaft;
 • Als je vriend en zijn hond in zicht komen, begin je je hond traktaties te geven;
 • Stop met het geven van traktaties zodra je vriend en zijn hond uit het zicht verdwijnen;
 • Herhaal dit proces meerdere keren;
 • Vergeet niet om niet te snel te proberen vooruitgang te boeken, want het kan dagen of weken duren voordat je hond aandacht kan besteden aan jou en de traktaties zonder naar de andere hond te blaffen.

 


#4 Blaffen Bij Een Begroeting

Een beetje blaffen uit opwinding moet geaccepteerd worden. Begroet je hond kort bij binnenkomst, maar ga niet mee in de opwinding. Zorg ervoor dat je zelf niet te veel met de hond gaat praten, want dat stimuleert het blaffen. Wanneer de hond blijft blaffen, kun je dit het beste negeren. Je kunt eventueel proberen je hond na de eerste begroeting stap voor stap te leren zitten. Wacht daarbij tot hij niet meer blaft en beloon hem dan.

 

 

Lees ook: 12x Soorten Agressief Gedrag Bij Honden


#5 Blaffen Als De Hond Alleen Thuis is

Als de hond blaft als hij alleen of in de kennel wordt gelaten, geeft hij een duidelijk signaal af. De hond ervaart stress en moet uit de situatie worden gehaald. Overweeg bijvoorbeeld om de hond minder lang alleen te laten of hem naar een asiel te brengen waar hij het gezelschap van andere honden heeft. Een andere manier om verveling tegen te gaan is de hond afleiding te geven.

 

Dit kun je doen door een Kong speeltje te vullen met wat lekkers, zodat de hond daarmee bezig kan zijn. Test vooraf of je je hond hiermee alleen kunt laten en hij het speeltje niet zal slopen. Soms kan het helpen om 's morgens vroeg een lange wandeling te maken of een intelligentiespel met je hond te spelen. Dit zorgt ervoor dat hij lichamelijk en geestelijk moe is en eerder zal gaan slapen. Kortom, het is belangrijk om je hond meer afleiding of gezelschap te bieden om ervoor te zorgen dat het gedrag vermindert.

 


#6 Vraag Je Hond Om Een Onverenigbaar Gedrag

Als je hond begint te blaffen, vraag hem dan iets te doen dat onverenigbaar is met blaffen. Leer je hond om op blafprikkels te reageren met iets dat hen afremt om te blaffen, zoals op hun bed gaan liggen.

 

Voorbeeld: Iemand aan de deur

 • Gooi een traktatie op hun bed en zeg dat ze "naar je bed moeten gaan";
 • Als ze betrouwbaar naar hun bed gaan om een traktatie te verdienen, verhoog dan de inzet door de deur te openen terwijl ze op hun bed liggen. Als ze opstaan, sluit dan onmiddellijk de deur;
 • Herhaal dit totdat ze in bed blijven liggen terwijl de deur opengaat;
 • Verhoog dan de moeilijkheidsgraad door iemand te laten aanbellen terwijl je hond in bed ligt. Beloon ze als ze blijven zitten.

 


#7 Meer Veiligheid en Structuur Bij Honden

Meer veiligheid en structuur in het dagelijkse hondenleven. In het algemeen willen alle honden veiligheid en structuur. Ze hebben een leider nodig die hen altijd consequent de weg wijst en die ze kunnen vertrouwen. Je kunt je hond zekerheid geven door vaste dagelijkse routines en structuren waar honden zich op kunnen oriënteren. Jij bepaalt hoe de dag verloopt - niet de hond.

 

Begin bijvoorbeeld elke ochtend met een beetje gehoorzaamheidstraining tijdens de wandeling. Leer hem de belangrijkste commando's als hij ze toevallig net goed doet. Introduceer vaste tijden voor maaltijden, wandelingen of speeltijd en laat zien dat jij de leiding hebt. Net als in de voorbeelden hierboven moet je je hond alleen prijzen als hij de dingen op commando goed heeft gedaan. Berisp hem niet als hij iets verkeerds doet, d.w.z. als hij luid blaft. Het is beter om hem te prijzen als hij naar je commando's luistert.

 


Comfort & Veiligheid Voor De Hond

L'élianne ® luxe honden autostoel is online exclusief verkrijgbaar voor een eersteklas reiservaring. Onze iconische auto hondenmand is een must-have om angst, stress en wagenziekte bij honden te overwinnen. Ook biedt het de juiste veiligheid en bescherming tijdens gevaarlijke & onveilige situaties.

 

De verhoogde honden autostoel is een must-have om direct angst, stress en wagenziekte te overwinnen. En het zorgt voor een adembenemend uitzicht naar buiten. L'élianne ® streeft naar een toekomst waarin honden niet langer deze problemen hoeven te voelen.

 

De nummer #1 luxe honden autostoel functioneert als airbag effect bij scherpe bochten, harde remmen & hoge hobbelsEn het is perfect voor kleine tot middelgrote honden, om het comfort van thuis te recreëren in de auto. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.