12x Soorten Agressief Gedrag Bij Honden

Gepubliceerd op 9 oktober 2022 om 19:40

Agressie Bij Honden Herkennen

Tekenen dat je hond agressief kan worden is een serieus onderwerp dat we moeten bespreken. Honden kunnen agressief zijn tegen andere honden of mensen. Het is belangrijk om agressieve signalen van je hond te herkennen en hoe met deze situaties om te gaan. Agressie is het meest voorkomende en ernstigste gedragsprobleem bij honden. Het is ook de nummer één reden waarom huisdierenouders professionele hulp zoeken bij gedragstherapeuten, trainers en dierenartsen.

 


Wat is Agressief Gedrag Bij Honden?

Hoe honden agressie wordt gedefinieerd: Honden agressie wordt doorgaans gedefinieerd als gevaarlijk gedrag gericht op een ander individu (zoals een mens of een andere hond). Agressief gedrag omvat blaffen, bijten, grommen, enz. De oorzaken van dit gedrag kunnen variëren van territoriale defensiviteit en beschermingsdrang tot angst en sociale angst.

 

Een andere definitie: De term "agressie" verwijst naar een grote verscheidenheid van gedragingen die om een veelheid van redenen in verschillende omstandigheden voorkomen. Vrijwel alle wilde dieren zijn agressief als ze hun territorium bewaken, hun kroost verdedigen en zichzelf beschermen. Soorten die in groepen leven, waaronder mensen en honden, gebruiken ook agressie en de dreiging van agressie om de vrede te bewaren en te onderhandelen over sociale interacties.

 


Lichaamstaal Bij Agressieve Honden

Zeggen dat een hond "agressief" is kan een heleboel dingen betekenen. Agressie omvat een reeks gedragingen die meestal begint met waarschuwingen en kan uitmonden in een aanval. Honden kunnen hun pogingen op elk moment tijdens een agressieve ontmoeting afbreken. Een hond die agressie tegen mensen vertoont, vertoont meestal een deel van de volgende opeenvolging van steeds intenser wordende gedragingen:

 

Belangrijke tekenen van agressief gedrag door honden:

  • Heel stil en stijf worden;
  • Gutturale blaf die dreigend klinkt;
  • Mauwen, alsof ze de persoon willen verplaatsen of controleren, zonder noemenswaardige druk uit te oefenen;
  • "Snuitstoot" (de hond stompt de persoon letterlijk met haar neus);
  • Grommen;
  • Tanden laten zien;
  • Grommen (een combinatie van grommen en tanden laten zien);
  • Snap;
  • Snelle beet die geen sporen achterlaat;
  • Snelle beet die de huid scheurt;
  • Bijten met genoeg druk om een blauwe plek te veroorzaken;
  • Bijten die prikwonden veroorzaakt;
  • Herhaalde beten snel achter elkaar;
  • Bijten en schudden.

 

Honden laten je met hun ogen, oren, staart en andere lichaamsdelen weten wat ze van mensen, plaatsen en situaties vinden. Het herkennen en begrijpen van de lichaamstaal van je hond is daarom een belangrijk onderdeel van de communicatie met hem.

 

Dit is vooral belangrijk als uit het gedrag of de lichaamstaal van je hond plotseling blijkt dat hij niet langer gelukkig is, maar zich gestrest, angstig of eenzaam voelt. Soms kan de lichaamstaal of het gedrag van een hond aangeven dat hij niet gelukkig is met zijn huidige situatie.

 


#12x Verschillend Agressief Gedrag Bij Honden

Als je hond in het verleden agressief is geweest of je vermoedt dat ze agressief zou kunnen worden, neem dan de tijd om de situaties te evalueren die de hond van streek hebben gemaakt. Wie was de dupe van haar agressie? Wanneer en waar gebeurde het? Wat was er op dat moment nog meer aan de hand? Wat was er net gebeurd of stond je hond te gebeuren? Wat leek haar agressie te stoppen? Door de antwoorden op deze vragen te leren kennen, kun je de omstandigheden die de agressieve reactie van je hond uitlokken verduidelijken en inzicht geven in de redenen voor haar gedrag. Je hebt een nauwkeurige diagnose nodig voordat je kunt hopen je hond te helpen.

 

Agressieve gedragsproblemen bij honden kunnen op verschillende manieren worden geclassificeerd. Een gunstig schema om te begrijpen waarom je hond agressief is, is gebaseerd op de functie of het doel van de agressie. Als je op deze manier over agressie denkt, kun je bepalen wat je hond motiveert om zich agressief te gedragen en vaststellen wat ze hoopt te winnen met haar gedrag.

 


#1 Territoriale Agressie Bij Honden

Territoriale of beschermende agressie kan worden vertoond tegen mensen of andere dieren die het terrein van het huisdier naderen. In het algemeen zijn mensen en andere dieren die ongewoon zijn, minder bekend bij de hond, of die het meest afwijken van de leden van het huishouden de meest waarschijnlijke "doelwitten" van territoriale agressie.

 

Territoriale vertoningen kunnen voorkomen bij ramen, deuren, achter hekken en in de auto. Sommige honden kunnen snel territorium claimen en vergelijkbaar gedrag vertonen bij picknickplaatsen, parkbanken, enz. Bij honden die fysiek verhinderd worden door een barricade of leiband om toegang te krijgen tot de stimulus (d.w.z. gefrustreerd zijn) kan hun agressie toenemen, of ze kunnen verdringingsgedrag ontwikkelen (b.v. ronddraaien, cirkelen, zelfverminking) of geheroriënteerd gedrag (b.v. hun agressie richten op de eigenaar die probeert de hond te grijpen of te pakken).

 


#2 Beschermde Agressie Bij Honden

Overmatige beschermingsdrang is een gevaarlijke situatie. Sommige honden nemen hun toevlucht tot agressief gedrag om te voorkomen dat vreemden of zelfs familieleden te dicht bij hun eigenaar komen. Deze honden zijn een grote aansprakelijkheid omdat ze zich zelfs gedwongen kunnen voelen om te bijten. Erger nog, deze honden vallen onaangekondigd aan. Met andere woorden, deze honden zullen aanvallen zonder goede reden (vanuit menselijk perspectief, dat wel).

 

Tekenen dat je hond beschermend is over jou

  • Je hond gromt naar vreemden;
  • Je hond snauwt en laat zijn tanden zien aan vreemden;
  • Je hond gedraagt zich agressief rond vreemden of familieleden;
  • Je hond valt zonder aanleiding aan.

 


#3 Bezit Agressie Bij Honden

Bezitsagressie is agressie die gericht is op mensen of andere huisdieren die de hond benaderen wanneer hij in het bezit is van iets dat zeer gewenst is, zoals een favoriet kauwspeeltje, voedsel of traktatie. Om te bepalen of je hond bezitsagressie vertoont, let je goed op tekenen van agressief gedrag in bepaalde situaties:

 

Tekenen dat je hond bezitterig is over jou

  • Grommen als een persoon of een ander dier zijn etensbak nadert;
  • Grommen, snauwen of bijten als iemand een speeltje of bot probeert af te pakken;
  • Vechten met andere honden om verschillende bezittingen of favoriete mensen;
  • Fysieke tekenen vertonen dat hij kan bijten wanneer hij benaderd wordt met iets van waarde voor hem of rustend op een begeerd plekje.

 


#4 Angstige Agressie Bij Honden

Als dieren en mensen ergens bang voor zijn, willen ze het liefst weg van dat ding. Dit wordt de vluchtreactie genoemd. Maar als ontsnappen geen optie is, gaan de meeste dieren over op een vecht reactie. Ze proberen zich te verdedigen tegen het enge ding. Een hond kan dus bang zijn voor een persoon of een ander dier, maar toch aanvallen als ze denkt dat dit haar enige toevlucht is.

 

Een angstige hond zal normaal gesproken angstige houdingen aannemen en zich terugtrekken, maar ze kan agressief worden als ze in het nauw gedreven of opgesloten wordt. Sommige honden zullen ineenkrimpen bij het vooruitzicht van fysieke straf, maar aanvallen als een bedreigend persoon naar hen reikt. Angstige honden rennen soms weg van een persoon of dier die hen bang maakt, maar als de persoon of het dier zich omdraait om weg te gaan, komen ze van achteren omhoog en bijten.

 

Lees ook: Angst Bij Honden Tijdens Reizen - Beste Tips


#5 Defensieve Agressie Bij Honden

Defensieve agressie kan bestaan uit grommen, snauwen of bijten wanneer een hond wordt geconfronteerd met wat hij ziet als een bedreiging en hij niet in staat is het waargenomen gevaar te vermijden of te ontvluchten. Het is gebaseerd op een angst die al dan niet redelijk is. Een machete zwaaiende gemaskerde man die snel nadert kan een redelijke angst zijn; een kind dat langsrijdt op een fiets is dat niet. Het is de perceptie van de dreiging door de hond die belangrijk is.

 

Reeks van gedragingen die aan agressie voorafgaan:

  • Angst - Tekenen van angst zijn gapen, uitrekken, janken, in vele richtingen kijken, kwijlen;
  • Vermijding - Je hond kan oogcontact vermijden en overal anders naar kijken dan naar de persoon/het ding dat hij als een bedreiging beschouwt. Vaak zal hij de bedreiging eerst met een zijdelingse blik bekijken en zich onmiddellijk verwijderen;
  • Ontsnappen - Als hij de kans krijgt, zal hij een conflict vermijden en een ontsnappingsroute zoeken. Als hij niet kan ontsnappen, zal zijn "vecht of vlucht" reactie in werking treden. Als je hond een stressvolle situatie niet kan ontvluchten, zal hij waarschijnlijk agressief worden;
  • Bevriezen - Onmiddellijk voorafgaand aan de overgang naar de agressieve modus zal je hond waarschijnlijk bevriezen. Zijn lichaam zal stijf zijn; de nekharen kunnen omhoog staan, zijn gewicht naar voren, zijn ogen hard en starend.

 


#6 Sociale Agressie Bij Honden

Sociale agressie is een natuurlijk, zij het eng, gedrag bij honden. Veel ervan komt voort uit instinct dat door de generaties heen is doorgegeven. Niet alle honden zijn sociaal agressief; veel honden zijn hond-sociaal en genieten van het gezelschap van andere honden. Anderen voelen echter de behoefte om hun dominantie over andere honden -- en mensen - op te dringen.

 


#7 Frustratie Agressie Bij Honden

Een hond die opgewonden is door iets, maar wordt tegengehouden, kan agressief worden, vooral tegen de persoon of het ding dat haar tegenhoudt. Een gefrustreerde hond kan zich bijvoorbeeld omdraaien en bijten naar haar riem of bijten naar de hand die haar riem of halsband vasthoudt. Na verloop van tijd kan de hond leren om terughoudendheid te associëren met gevoelens van frustratie, zodat ze, zelfs als er niets is om zich over op te winden, de neiging heeft om agressief te reageren als ze wordt teruggehouden. Dit verklaart waarom sommige normaal vriendelijke honden agressief worden als ze achter een hek, in een kooi of bench, in een auto of aan de lijn worden gezet (Donaldson, 2008).

 


#8 Agressie Bij Honden Naar Eigenaar Toe

Eigenaar gerichte agressie - gericht op vertrouwde mensen, meestal hondeneigenaren in verband met een aantal situaties. Hoe succesvoller de hond is in het vertonen van dit type agressie, hoe groter de kans dat hij het in de toekomst zal vertonen (Line en Voith, 1986). De hond kan grommen, snauwen of bijten als een persoon iets doet, of de hond vraagt iets te doen. Deze honden kunnen beschermend zijn over voedsel of speelgoed, of favoriete slaapplaatsen. Ze kunnen reageren als ze verzorgd worden, of als ze aangestaard of gestraft worden. (Fonberg, 1988).

 


#9 Omgeleide Agressie Bij Honden

Omgeleide agressie - wanneer een hond niet in staat is zijn agressie af te reageren op het eigenlijke voorwerp of de eigenlijke persoon. Gerichte agressie treedt op wanneer een hond wordt opgewonden door of agressie vertoont tegen een persoon of dier, en iemand anders zich ermee bemoeit. De hond heroriënteert haar agressie van de bron die het heeft uitgelokt naar de persoon of het dier dat zich ermee heeft bemoeid. Daarom worden mensen vaak gebeten als ze proberen hondengevechten te beëindigen. Als een persoon een vechtende hond vastpakt of duwt, kan de hond zich plotseling omdraaien en bijten (Aloff, 2002).

 


#10 Agressie Bij Honden Door Pijn

Een anders zachtaardige, vriendelijke hond kan zich agressief gedragen als hij pijn heeft. Daarom is het zo cruciaal om voorzorgsmaatregelen te nemen als je met een gewonde hond omgaat, zelfs als het je eigen hond is. Een hond met een pijnlijke orthopedische aandoening of een infectie kan zonder waarschuwing bijten, zelfs als de reden dat je haar aanraakt is om haar te behandelen. Het onjuiste gebruik van bepaalde trainingsapparatuur, zoals de knijphalsband (of prong) of de schokhalsband, kan een hond pijn toebrengen en een door pijn veroorzaakte beet bij de ouder uitlokken (Blake, 2008).

 


#11 Seks- Gerelateerde Agressie Bij Honden

Hoewel huishonden zelden de gelegenheid hebben om zich voort te planten, zullen intacte reuen nog steeds strijden om de aandacht van loopse teven, en teven zullen nog steeds concurreren om toegang tot een reu. Intacte reuen dagen soms andere reuen uit en vechten ermee, zelfs als er geen teefjes aanwezig zijn. Gevechten kunnen ook uitbreken tussen reuen die samen in hetzelfde huishouden leven. In het wild is dit adaptief omdat de sterkste mannetjes meer kans hebben om vrouwtjes aan te trekken voor de voortplanting.

 

Evenzo kunnen vrouwtjes die samen in hetzelfde huishouden leven met elkaar wedijveren om te bepalen welk vrouwtje toegang krijgt tot een mannetje om mee te fokken. Dit soort agressie is zeldzaam. Het wordt het vaakst waargenomen bij reproductief intacte reuen en minder vaak bij intacte teven. Honden die als volwassene gecastreerd of gesteriliseerd zijn, kunnen dit type agressie nog steeds vertonen. Als geslacht gerelateerde agressie voorkomt, zijn de betrokken honden meestal minstens één tot drie jaar oud.

 


#12 Roofzuchtige Agressie Bij Honden

Honden zijn nauw verwant aan wolven en coyotes, die beide grote roofdieren zijn, en huishonden vertonen nog steeds een aantal klassieke hondenroofgedragingen, waaronder het achtervolgen en grijpen van snel bewegende dingen. Veel honden jagen graag op rennende mensen, mensen op fietsen en inline skates, en auto's. Ze kunnen ook huisdieren, wilde dieren en vee achtervolgen. Sommige honden bijten en doden zelfs als ze erin slagen het ding dat ze achtervolgen te vangen.

 

Roofzuchtige agressie verschilt sterk van andere classificaties van agressie omdat er zelden een waarschuwing aan een aanval voorafgaat. Een roofzuchtige hond gromt niet of laat niet eerst haar tanden zien om haar slachtoffer te waarschuwen, dus roofzuchtige agressie kan uit het niets lijken te komen. Roofzuchtig gedrag kan vooral verontrustend zijn als het gericht is op een menselijke baby. Soms kan het geluid van een huilende baby of de beweging van het uit de wieg tillen van een baby een bliksemsnelle reactie van een roofhond uitlokken. Gelukkig is roofzuchtige agressie gericht op mensen of andere honden uiterst zeldzaam bij huishonden.

 


Comfort & Veiligheid Voor De Hond

L'élianne ® luxe honden autostoel is online exclusief verkrijgbaar voor een eersteklas reiservaring. Onze iconische auto hondenmand is een must-have om angst, stress en wagenziekte bij honden te overwinnen. Ook biedt het de juiste veiligheid en bescherming tijdens gevaarlijke & onveilige situaties.

 

De verhoogde honden autostoel is een must-have om direct angst, stress en wagenziekte te overwinnen. En het zorgt voor een adembenemend uitzicht naar buiten. L'élianne ® streeft naar een toekomst waarin honden niet langer deze problemen hoeven te voelen.

 

De nummer #1 luxe honden autostoel functioneert als airbag effect bij scherpe bochten, harde remmen & hoge hobbelsEn het is perfect voor kleine tot middelgrote honden, om het comfort van thuis te recreëren in de auto. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.