Depressie Bij Honden: Symptomen, Oorzaken & Behandelingen

Gepubliceerd op 26 oktober 2022 om 11:35

Kunnen Honden Depressief Zijn?

Misschien ben je net verhuisd, of heb je een nieuwe baby mee naar huis genomen. Uit het niets, je meestal energieke fluff is teruggetrokken en lusteloos. Kan je hond depressief zijn? Ja, zeggen experts. En, depressie bij honden is niet zo verschillend van depressie bij mensen.

 

Toen Jodie Richers' hond, Bada, overleed in 2002, maakten haar twee andere honden, Terrace en Pumba, een rouwperiode door. "We waren allemaal verdrietig, maar we kwamen er doorheen," zei Richers. We hebben veel autoritten en hondenparken gemaakt; alles wat ze leuk vonden."

 

Maar toen Pumba stierf in 2007, werdTerrace van niks meer blij . "Het werd alleen maar erger en erger," zei Richers. "Eerst was ze gewoon in shock. Daarna ging ze niet meer wandelen. Toen stopte ze met eten. Toen stopte ze met drinken. Ze bracht al haar tijd door met zich te verstoppen in een kast of achter een grote spiegel in mijn slaapkamer." Richers' dierenarts diagnosticeerde het pluizige, gemengde ras van 15 kilogram met een hondendepressie.

 

Bonnie Beaver, DVM, uitvoerend directeur van het American College of Veterinary Behaviorists, zei dat dierenartsen niet echt weten of honden lijden aan depressies op dezelfde manier als mensen. "Het is moeilijk om het te weten omdat we het hen niet kunnen vragen," zei Beaver. 

 

Beaver zei dat hoewel het niet ongewoon is voor huisdieren om even sip te zijn, vooral tijdens periodes van verandering, is het zeldzaam voor honden om te lijden aan langdurige depressie.

 


#11 Symptomen Bij Depressieve Honden

De symptomen van de depressie van de hond zijn zeer gelijkaardig aan die in mensen, zei John Ciribassi, DVM, de vroegere voorzitter van de American Veterinary Society of Animal Behavior. "Honden zullen zich terugtrekken. Ze worden inactief. Hun eet- en slaapgewoonten veranderen vaak. Ze nemen niet meer deel aan de dingen die ze ooit leuk vonden."

 

Maar dierenartsen waarschuwen dat die symptomen ook kunnen betekenen dat een hond een medisch probleem heeft. Een huisdier dat rondneust en niet meer wil gaan wandelen, kan gewoon pijn hebben van artritis, zegt Bever. Arthritis (of osteoartritis) bij honden is een pijnlijke, progressieve ontsteking in de gewrichten die meestal samenhangt met degeneratie (slijtage) van het gewrichtskraakbeen. Het is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid bij de hond: 1 op de 5 honden wordt er door getroffen.

 

Symptomen van depressie bij honden:

 1. Een verminderde eetlust;

 2. Meer slapen dan normaal of lusteloos lijken;

 3. Meer genegenheid vragen of aanhankelijk/behoeftig zijn voor hun baasje;

 4. Frequentie van delen van het huis waar hun metgezel de meeste tijd doorbrengt;

 5. Een verandering in vocalisatie (miauwen, blaffen, janken, enz. meer dan normaal);

 6. Ongewoon agressief gedrag tegenover mensen of andere dieren;

 7. Ongepaste eliminatie (plassen of poepen) in huis;

 8. Terugtrekken uit sociale situaties;

 9. Verstoppen;

 10. Toename van destructief gedrag;

 11. Niet willen deelnemen aan normale speelactiviteiten.

 


Oorzaken Honden Depressie

Beaver zei dat grote veranderingen in het leven van een hond kunnen leiden tot periodes van depressie. Die omvatten het verhuizen naar een nieuw huis, een nieuwe echtgenoot of baby in het huishouden, of het toevoegen van een ander huisdier. Zelfs een verandering in het schema van de hond, bijvoorbeeld een huisbaas die een baan neemt, kan ertoe leiden dat een hond naar beneden gaat.

 

Maar de twee meest voorkomende oorzaken van een ernstige honden depressie zijn het verlies van een gezelschapsdier of het verlies van een eigenaar. En wees voorzichtig, de hond reageert  op de reacties van andere mensen in huis.

 

"Honden nemen onze emoties op, dus als de eigenaar is overleden, zou de hond kunnen reageren op het verdriet van anderen," zei Bever. "Of de hond krijgt misschien niet de aandacht die hij gewend is, wat hem stress geeft."

 

Autorijden kan ook tot stress leiden bij een hond, gebruik daarom altijd een honden autostoel voor de hond om zonder stress in de auto te rijden. Hierbij kan ook wagenziekte worden tegengegaan. 

 

Als je vermoedt dat jouw hond aan een depressie lijdt, denk dan na over wat er veranderd is of verandert in hun leven, zoals veranderingen in hun omgeving of sociale situaties. Elke belangrijke verandering in de normale routine van een huisdier kan stress en/of depressie veroorzaken. Dit is geen volledige lijst, maar depressie bij honden kan worden veroorzaakt door:

 

Oorzaken depressie bij honden:

 • Chronische pijn of chronische ziekte;
 • Trauma (zoals een verwonding of mishandeling);
 • Isolatie (zoals een huisdier dat alleen in een bench zit na een operatie of verwonding);
 • Gebrek aan mentale of fysieke stimulatie, vooral bij energieke of werkhonden;
 • Veranderingen in het huishouden;
 • De toevoeging van een nieuw gezinslid (mens of huisdier);
 • Een verandering in werk- of schoolroutines, zoals een ouder die weer aan het werk gaat na een langdurig verblijf thuis.

 


5x Beste Behandeling Honden Depressie

De meeste honden stuiteren binnen een paar dagen tot een paar maanden terug van een depressie. Houd ze bezig, doe meer van de dingen die ze graag doen, krijg ze een beetje meer beweging, en ze moeten in orde zijn. En beloon ze als ze tekenen van geluk tonen.

 

Als het enige wat nog een klein staartje uit jouw hond krijgt, is een autoritje, neem hem dan mee voor een serie korte ritten per dag, waarbij hij wordt geprezen en beloond als hij gelukkiger lijkt. En wees voorzichtig om het negatieve gedrag niet aan te moedigen door een depressieve hond met aandacht en traktaties te overstelpen terwijl ze kniezen. De hond zal denken dat je hen voor dat gedrag beloont.

 

Soms, als de hond depressief is wegens het verlies van een metgezel, kan het krijgen van een ander huisdier helpen. Maar het moet zorgvuldig worden gedaan met zowel de familie als de behoeften van de hond in aanmerking genomen. 

 

5x Behandeling honden depressie:

 1. Organiseer speelafspraken. Als jouw huisdier een harige vriend mist, kan de omgang met een andere hond helpen de leegte op te vullen. Een andere hond adopteren kan ook helpen, maar je moet deze beslissing niet alleen nemen om jouw hond op te vrolijken. Een nieuw huisdier mee naar huis nemen moet voor zowel jou als je huisdier goed passen;
 2. Verhoog de mentale en fysieke stimulatie. Dit kan bestaan uit extra of langere wandelingen met jouw hond, consequent apporteren, hem een nieuw verrijkings- of puzzelspeeltje geven, of hem aanmoedigen om enkele van zijn favoriete activiteiten uit te voeren;
 3. Zorg ervoor dat hij eet. Het tijdelijk toevoegen van een topper aan het voer kan jouw huisdier aanmoedigen om te eten. Een plotselinge verandering in het dieet kan leiden tot spijsverteringsproblemen, dus verander het dieet niet volledig of abrupt;
 4. Geef ze wat tijd voor zichzelf. Dit is geen tijd in een kennel of alleen thuis, maar tijd waarin ze kunnen genieten van een mentaal stimulerend spelletje of activiteit.
 5. Reageer adequaat. Als de depressie van jouw huisdier ervoor zorgt dat hij zich gedraagt, moet je jouw gedrag bijsturen zodat je niet onbedoeld slecht gedrag versterkt. Beloon gepast gedrag met aandacht, lekkers, enz. Ongewenst gedrag moet je in het algemeen niet bestraffen, en het werkt vooral niet bij huisdieren die lijden aan depressie of angst.

 


Medicijnen voor Honden Depressie

Als niets anders werkt, kunnen medicijnen honden helpen om over hun depressie heen te komen. Medicijnen voor depressieve honden kunnen hetzelfde zijn als de medicijnen die gebruikt worden door depressieve mensen - Paxil, Prozac, Zoloft of Clomicalm, een FDA goedgekeurde drug voor de behandeling van verlatingsangst bij honden.

 

Het is belangrijk dat mensen het probleem aanpakken voordat het te erg wordt.  Maar de meeste gevallen kunnen met succes in een vroeg stadium worden behandeld met gedragsverandering en milieu verrijking, zodat we niet op het punt hoeven te komen waar we drugs moeten gebruiken."

Bever zei dat het tot twee maanden kan duren voordat drugs effectief worden. Maar in tegenstelling tot mensen, die vaak jarenlang op antidepressiva blijven zitten, kunnen de meeste honden in zes tot twaalf maanden beter worden en dan van de drugs worden gehaald, zei ze.

 


Comfort & Veiligheid Voor De Hond

L'élianne ® luxe honden autostoel is online exclusief verkrijgbaar voor een eersteklas reiservaring. Onze iconische auto hondenmand is een must-have om angst, stress en wagenziekte bij honden te overwinnen. Ook biedt het de juiste veiligheid en bescherming tijdens gevaarlijke & onveilige situaties.

 

De verhoogde honden autostoel is een must-have om direct angst, stress en wagenziekte te overwinnen. En het zorgt voor een adembenemend uitzicht naar buiten. L'élianne ® streeft naar een toekomst waarin honden niet langer deze problemen hoeven te voelen.

 

De nummer #1 luxe honden autostoel functioneert als airbag effect bij scherpe bochten, harde remmen & hoge hobbelsEn het is perfect voor kleine tot middelgrote honden, om het comfort van thuis te recreëren in de auto. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.