Angst Bij Honden Tijdens Reizen - Beste Tips

Gepubliceerd op 8 oktober 2022 om 20:29

Help! Mijn Hond Heeft Last Van Angst

Ons hondenblog bespreekt één van de meest vervelende problemen die veel honden ervaren in de auto. Namelijk: angst. Honden die angstig zijn is een veelvoorkomend probleem voor honden die meereizen in de auto. Angst bij honden kan voorkomen worden, en ook degelijk aan gewerkt worden! We hebben de beste tips & tricks verzameld om het aan te pakken!

 


Symptomen Angst Bij Honden in de Auto

Symptomen als hijgen, rillen, piepen, blaffen of kwijlen kunnen echt een nachtmerrie zijn. Zeker één op de vijf honden heeft last van dit soort bekende problemen. Deze angstige ervaring kan uiteindelijk leiden tot een traumatiserende herinnering, ook als ze volwassen zijn. En daarom is het belangrijk om dit probleem meteen aan te pakken. Wat zijn de concrete symptomen?

 

Honden met reisangst kunnen een of meer van deze gedragingen vertonen:

 • Verzet zich tegen het in de auto stappen;
 • Beven;
 • Zeuren of blaffen;
 • Hijgen, gapen of kwijlen;
 • Constant aan de lippen likken;
 • Zichzelf kauwen of likken;
 • Urineren of poepen;
 • Overgeven;
 • Probeert te ontsnappen tijdens het rijden in de auto.

 


Oorzaken Honden Angst bij Vervoeren

Verschillende factoren kunnen leiden tot reisangst bij honden:

 • Wagenziekte of andere slechte ervaringen tijdens het reizen, waardoor een negatieve associatie met autoritten ontstaat;
 • Leren dat een autorit betekent dat je ergens heen gaat waar het niet prettig is, zoals de dierenarts;
 • Gestrest raken door bepaalde bezienswaardigheden of geluiden tijdens het rijden in de auto (bv. autogeluiden, verkeer, enz.);
 • Zich instabiel of onzeker voelen tijdens het rijden.

 


Hoe Laat Je Een Hond Wennen Aan De Auto?

Hoe krijg je een hond rustig in de auto? Het is belangrijk om een hond goed te laten wennen aan autorijden.

 

 • Investeer in goede honden reiselementen: honden autostoel, hondenautogordel & een harnas.
 • Begin met korte autoritten: laat jouw hond eerst thuis wennen aan de autostoel. Door een honden autostoel te gebruiken kun je de comfort van thuis meenemen in de auto. Begin daarna langzaam met korte autoritten, en leuke bestemmingen zoals het strand of het bos. Tijdens de autorit helpt het aanzienlijk als je de hond goed beloond met knuffels of snoepjes. 
 • Persoonlijke geuren & accessoires: door de hond comfortabel te maken kun je bekende geuren of spulletjes van thuis mee nemen in de auto. Om deze reden zal de hond langzaam beter wennen aan de auto. Zoals, een kleedje, een knuffeltje of een speeltje.

 


8x Tips om Hond Rustig & Kalm Te Maken in de Auto

Er zijn een aantal redenen waarom jouw hond angstig kan zijn in de auto. Het kan zijn dat de beweging van de auto hem misselijk maakt. Niet alleen dat, maar het kan ook zijn dat ze alleen in de auto zitten als ze ergens heen gaan, zoals naar de dierenarts. Het kan zijn dat het geluid en de trillingen van de motor te veel zijn. Wat de reden ook is, de auto-angst van een hond kan worden overwonnen met geduld en, in sommige gevallen, een bezoek aan de dierenarts.

 


#1 Goede Voorbereiding Reizen met de Hond

 • Investeer in een luxe honden autostoel;
 • Neem water mee en beloningen;
 • Rijd voorzichtig en niet te hard optrekken;
 • Neem je jonge pup al vroeg mee in de auto voor korte ritjes;
 • Tijdens de rit in de auto frisse lucht binnen laten helpt ook;
 • Laat de hond water drinken en geef geen eten 2 uur voor vertrek;
 • Neem een vertrouwd speeltje of knuffeltje mee voor de hond;
 • Associeer autoritten met iets leuks zoals: een boswandeling of een dagje strand;
 • Regelmatig pauzes voor de hond om even buiten frisse lucht te krijgen en rond te rennen;
 • Zorg voor een goed klimaat in de auto, honden kunnen hun warmte slecht kwijt, veel slechter dan wij mensen. Oververhitting is een serieus risico, te herkennen aan veel kwijlen, sloom gedrag en heftig hijgen.

 


2. Comfort & Veiligheid Voor De Hond

L'élianne ® luxe honden autostoel is online exclusief verkrijgbaar voor een eersteklas reiservaring. Onze iconische auto hondenmand is een must-have om angst, stress en wagenziekte bij honden te overwinnen. Ook biedt het de juiste veiligheid en bescherming tijdens gevaarlijke & onveilige situaties.

 

De verhoogde honden autostoel is een must-have om direct angst, stress en wagenziekte te overwinnen. En het zorgt voor een adembenemend uitzicht naar buiten. L'élianne ® streeft naar een toekomst waarin honden niet langer deze problemen hoeven te voelen.

 

De nummer #1 luxe honden autostoel functioneert als airbag effect bij scherpe bochten, harde remmen & hoge hobbelsEn het is perfect voor kleine tot middelgrote honden, om het comfort van thuis te recreëren in de auto. 

 


#3 Leer de Hond Om van Autoritten Te Houden

Een stapsgewijze methode om jouw hond geleidelijk vertrouwd te maken met de auto. Het verandert de emotionele reactie van jouw hond van negatief naar positief door leuke dingen te laten gebeuren in de buurt van en in de auto.

 

Als de auto een enge plek is, zal alleen al het naderen ervan angst opwekken. Om de angst te behandelen, moet je daar beginnen - jouw hond helpen een positieve reactie op de auto te vormen voordat de motor wordt gestart.

 

 • Stap 1: Begin met je hond naar de auto te lokken in plaats van hem te dwingen tot nadering. Veel honden met deze angst beginnen op de rem te trappen zodra de auto in zicht komt. In plaats van je hond naar de auto te slepen, lok je hem langzaam dichterbij met veel lekkers en lof. Voor een milde autofobie kun je je hond misschien in een paar korte trainingssessies naar de auto laten lopen. Voor ernstigere fobieën kunnen meerdere sessies nodig zijn. Om het voor je hond de moeite waard te maken, gebruik je waardevolle, lekkere traktaties of zijn favoriete speeltjes.
 • Stap 2: Blijf positieve bekrachtiging gebruiken om de hond naar binnen te lokken. Begin met het openen van alle deuren, zodat je hond zich niet opgesloten voelt als hij eenmaal binnen is. Gebruik traktaties en lof om je hond in de auto te lokken. Dit werkt vaak beter als twee favoriete mensen van de hond als een team werken. De een kan de hond aan de lijn houden aan de ene kant van de auto, terwijl de ander tegenover een stoel van de andere kant ligt en traktaties en een vrolijke toon gebruikt om de hond aan te moedigen om naar binnen te gaan.
 • Stap 3: Heb wat speciale bindingstijd met je hond in de auto. Haast je niet om de deuren dicht te slaan en de motor te starten op het moment dat je hond eindelijk naar binnen springt. Laat in plaats daarvan de deuren open en breng wat tijd door met knuffelen. Werk langzaam toe naar het zitten in de auto met de deuren dicht. Afhankelijk van het niveau van de angst van je hond kan dit deel van het proces wel een paar weken of langer duren.
 • Stap 4: Start je motor. Als je hond redelijk op zijn gemak is geraakt om met jou in de auto te hangen, start hem dan. Zodra de auto loopt, geef je je hond wat lekkers en praat tegen hem op een bemoedigende toon; zet dan de motor uit.
 • Stap 5: Herhaal dit verschillende keren totdat je hond zich helemaal op zijn gemak voelt om in de auto te zitten met draaiende motor.
 • Stap 6: Begin met kleine ritjes. Maak van de eerste autorit van je hond geen lange autorit. De eerste paar keer uit de oprit mag waarschijnlijk niet verder zijn dan een blokje om, waarbij je helper je hond de hele weg lekkers geeft. Werk geleidelijk naar grotere afstanden toe.
 • Stap 7: Neem je hond mee naar leuke bestemmingen. De eerste lange autorit van je hond moet niet naar de dierenarts zijn. Lees hier: 10 Tips Unieke Europese Landen Reizen Met Hond
 • Stap 8: Neem hem in plaats daarvan mee naar een leuke plek, zoals het hondenpark, het strand, of het bos. Je hond zal deze leuke momenten snel associëren met een ritje in de auto.

 


#4 Breng Heerlijke Honden Traktaties 

Geef jouw hond in elke fase van het leerproces iets dierbaars, zoals een speciaal speeltje, lekkere traktaties of een maaltijd. Je kunt zelfs samen spelletjes spelen of een trick training sessie houden. Alles is mogelijk als het jouw hond helpt de auto te koppelen aan eten en plezier. Kom pas dichterbij als je hond volledig ontspannen is in de huidige fase. Als je hond stopt met eten of spelen, ben je te snel gegaan. Doe gewoon een stap of twee achteruit tot je hond ontspant en begin dan opnieuw. Misschien ben je binnen enkele minuten binnen, maar het kan ook weken duren. Wees geduldig en volg het tempo van jouw hond.

 


#5 Vertrouwde Geuren & Spullen

Breng jouw honds favoriete honden speeltje, of een kledingstuk met jouw geur (kijk in je wasmand). Dit kan jouw hond kalmeren en de auto-ervaring aangenamer maken. Wees gewoon voorzichtig en zorg ervoor dat je hond niet zal kauwen en eten wat je aanbiedt. Immers, als hij het opeet, ruil je waarschijnlijk reisangst in voor een darmobstructie. Zo'n obstructie kan een dure operatie vergen, dus dat kan je beter vermijden.

 


#6 Kalmerende Angst Supplementen

Er zijn enkele goede kalmerende supplementen op de markt die honden kunnen helpen zich wat te ontspannen in allerlei situaties. Dit kun je goed bespreken met de dierenarts. 

 


#7 Maak Je Hond Moe (Tip van Hondenbezitters)

Geef je hond voldoende beweging voordat hij in de auto stapt. Even hard laten rennen of een lange wandeling. Dit betekent dat jouw hond moeier en rustiger zal zijn in de auto. Als je van plan bent dit te doen, neem dan water mee om jouw hond gehydrateerd te houden terwijl hij in de auto zit. Maak je hond consequent elke keer voor een autoritje moe, totdat hij aan de auto gewend is.

 


#8 Neem Een (Honden) Vriend Mee

Het is goed om jouw hond gerust te stellen als hij gestrest is; troosten is geen beloning voor ongewenst gedrag, maar eerder een middel om je te helpen de angst van jouw hond te beheersen. Je hond troosten tijdens het rijden is echter een grote, en gevaarlijke, afleiding. Als je een vriend hebt die ook een hond heeft, vraag hem dan mee te rijden! 

 

Wat zijn jouw beste tips?

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.