Help! Hoe Herken Je Verveeldheid Bij Honden?

Gepubliceerd op 25 oktober 2022 om 14:24

Verveling Bij Honden - Bestaat Dat?

Je bent je er misschien niet van bewust dat onze huisdieren, en dan heb ik het vooral over onze kat en hond, zich thuis vreselijk kunnen vervelen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat onze huishond gemiddeld 17 uur per dag slaapt. Het is belangrijk dat je verveling bij honden kan herkennen en voorkomen.

 

Honden kunnen net als mensen last hebben van verveling. Honden zijn bedoeld om dingen te doen, en als ze geen gezonde mogelijkheden krijgen om hun energie te gebruiken, zullen ze ongezonde manieren vinden. Erger nog, de "leuke ideeën" die honden bedenken kunnen zowel vervelend als duur zijn. Kortom:

 • Wees alert op tekenen van verveling bij honden, en;
 • Help je hond productieve manieren te vinden om hun tijd door te brengen.

 


Waarom is Mijn Hond Verveeld?

Of je hond zich verveelt heeft niet direct iets te maken met de vraag of jij een goede baas bent. Elke hond heeft zijn eigen voorkeuren wat betreft de hoeveelheid en soorten activiteiten die hij elke dag doet. Het is echter belangrijk dat je weet wat je hond nodig heeft om gelukkig en actief te zijn. In de natuur is de hond de hele dag op zoek naar voedsel. Bij ons krijgen ze het klaar om te eten: het geeft energie, maar het kost nauwelijks energie!

 

Vaak zien we dezelfde voorkeuren binnen een bepaald ras of type hond. Waar de Yorkshire Terrier het liefst de hele dag bij de baas op schoot ligt, wordt de Syberische Husky hyper bij het idee. Terwijl de Jack Russell Terrier na anderhalf uur nog steeds met hetzelfde enthousiasme achter zijn bal aanzit, heeft de Border Collie het na twee keer 'te pakken'. Dit betekent niet dat de Husky niet bij zijn baas op schoot wil liggen, of dat de Collie niet twee keer dezelfde bal wil zien..... Het punt is dat deze rassen verschillende voorkeuren hebben en daarom fysiek, maar ook mentaal gezond gehouden moeten worden met een andere focus.

 


Oorzaken Verveling Bij Honden

De voorouders van onze honden verveelden zich geen moment in het wild. In het wild ging hun energie op aan overleven en de rol die ze speelden in de roedel. Onze viervoeters daarentegen hebben vaak minder contact met soortgenoten en hoeven niets te doen voor hun voedsel en veiligheid. Kortom, verveling bij honden ontstaat omdat ze leven in een prikkelarme omgeving waarin ze lichamelijk en geestelijk niet genoeg worden uitgedaagd.

 


8x Signalen van Verveling Bij Honden & Oplossingen

*BELANGRIJKE OPMERKING: De meeste tekenen van verveling zijn normaal hondengedrag dat uit de hand is gelopen. Maar soms kan ditzelfde gedrag wijzen op ernstige onrust, waaronder verlatingsangst. Als het verveelde gedrag van je hond niet verbetert, of als je bang bent dat hij zichzelf pijn doet, raadpleeg dan een gecertificeerde hondengedragsadviseur, je dierenarts of een veterinaire gedragstherapeut.

 

Honden laten je weten wat ze denken van mensen, plaatsen en situaties met hun ogen, oren, staart en andere lichaamsdelen. Het herkennen en begrijpen van de lichaamstaal van je hond is daarom een belangrijk onderdeel van de communicatie met hem.

 

Dit is vooral belangrijk als uit het gedrag of de lichaamstaal van je hond plotseling blijkt dat hij niet langer gelukkig is, maar zich gestrest, angstig of eenzaam voelt. Soms kan de lichaamstaal of het gedrag van een hond aangeven dat hij niet gelukkig is met zijn huidige situatie.

 


#1 Overmatig Kauwen

Kauwen is een natuurlijk gedrag, maar overmatig kauwen kan een teken zijn van verveling bij honden. Sommige honden kauwen op hun eigen lichaam-poten, flanken, enz.-of lopen achter hun staart aan (of ze die nu vangen of niet). Anderen kauwen op meubels of schoenen. Dit soort kauwen kan de gezondheid van je hond aantasten en ook duur worden. Lees meer over destructief kauwen bij honden.

 

Oplossing: Houd ongepaste kauwartikelen buiten bereik, en zorg voor betere kauwopties.

 • Gezonde en natuurlijke snacks zijn te koop bij de betere dierenwinkels. Honden zijn dol op varkensoren, bullenpees of runderkophuid. Door het grote aanbod is er voor elke hond wel een lekkere snack te vinden. Ook voor honden met allergieën of voedselintoleranties is er keus. Er bestaan speciale snackboxen voor honden zoals de Bellobox waar je eenmalig een box kunt bestellen of deze automatisch maandelijks thuis kunt ontvangen. Zo heb je altijd iets te kauwen in huis.
 • Verse botten vinden honden heerlijk! Je dient hier echter wel goed op te letten wat voor bot je geeft. Op de website van Barfplaats kun je lezen waar je allemaal op moet letten.
 • Chewtoys. Je kunt tegenwoordig uit heel veel soorten kauwspeelgoed kiezen. Populaire merken zijn Kong, WestPaws, K9-Connectables en Starmark. Nu zijn deze producten niet alleen om op te kauwen, maar ze hebben (bij juist gebruik!) wel hetzelfde kalmerende effect. Je hond bijt, kauwt, likt en speelt ermee. Het daagt je hond uit en geeft hem voldoening.

 


#2 Graven in de Tuin

Graven is een ander normaal gedrag dat uit de hand kan lopen. Honden kunnen bijvoorbeeld bloemen opgraven. Dit raakt aan een dieper probleem: Mensen gaan ervan uit dat de tuin leuk is, maar voor de meeste honden is de tuin saai (been there, sniffed that), waardoor ze wanhopig op zoek gaan naar iets om te doen.

 

Oplossing: Laat je hond eerst niet meer zonder toezicht in de tuin. Maak vervolgens een graafkuil. Als je toezicht houdt en je ziet je hond op de verkeerde plaats graven, dirigeer hem dan naar de graafkuil. Om de graafkuil interessanter te maken, begraaf er botten, speelgoed en andere interessante voorwerpen.

 


#3 Graven of Krabben Aan Meubels

Sommige verveelde honden hoeven niet in de tuin te zijn om te graven; ze graven naar tapijten, meubels en andere huishoudelijke voorwerpen. Deze honden houden duidelijk van graven, dus is het een goed idee om ze een constructieve uitlaatklep voor die drang te vinden.

 

Oplossing: Zie de paragraaf hierboven over graven in het algemeen. Overweeg ook om je hond een bed aan te schaffen dat past bij zijn graafgewoonten, zoals het Frisco Tufted Lounger Square Dog Bed , en moedig hem aan om daar te graven. (Tip: Laat lekkers op of onder het bed vallen om het interessanter te maken).

 


#4 Aandacht Zoeken

Het is waar dat een vermoeide hond eerder zal dutten dan in de problemen komen terwijl je op pad bent. Zorg er dus voor dat je je hond voldoende lichaamsbeweging geeft. Praat met je fokker of dierenarts over hoeveel beweging je hond nodig heeft. Een Chihuahua is misschien goed met een wandeling en een ravotten in de tuin, terwijl de energieke Border Collie veel meer nodig heeft om zijn behoeften te bevredigen.

 

Een wandelingetje van tien minuten om het blok zal waarschijnlijk geen enkele hond vermoeien, dus zorg ervoor dat je meer krachtige beweging toevoegt, zoals achter een bal of vliegende schijf aanrennen of hem een veilige plek geven om vrij rond te rennen. En houd je dagelijkse wandelingen interessant. Ze moeten meer doen dan een toiletpauze bieden. Neem verschillende routes en laat je hond stoppen en aan de plaspost ruiken.

 


#5 Hyperactieve Honden

De hersenen van je hond een training geven is net zo belangrijk als het trainen van zijn lichaam. Bovendien is het even vermoeiend. Probeer voordat je naar je werk gaat interactieve spelletjes om de geest van je hond uit te dagen. Activiteiten als verstoppertje, waarbij je hond jou moet vinden, of touwtrekken laten jullie samen spelen en jullie band opbouwen. Geurspelletjes waarbij je lekkers of speelgoed in huis verstopt zijn ook leuke vervelingstoppers.

 

Het is geweldig om je hond troost- en piepspeeltjes te geven, maar voeg ook wat puzzelspeelgoed toe aan de speelgoedkist. Er zijn gevulde puzzelspeeltjes met verborgen piepende stukjes, til de flap speeltjes op die traktaties verbergen, en ballen en kubussen waar je hond omheen moet rollen om bij de traktaties te komen die je erin hebt gestopt. Overweeg ook een snuffelmat. Deze hebben stoffen flappen en lussen die brokjes of traktaties verbergen die je hond kan opsnuiven. Welk speelgoed je je hond ook geeft, zorg ervoor dat je het regelmatig afwisselt, zodat je hond geïnteresseerd blijft. Zelfs een oud speeltje lijkt nieuw en spannend als je hond het dagenlang niet heeft gezien.

 

Je kunt ook zelf puzzelspeelgoed maken van dingen in huis. Stop pindakaas in een wc-rol en vouw de uiteinden naar beneden. (Let wel op of je hond het papier niet opeet.) Rol traktaties op in een papieren zak en laat je hond die openscheuren. Doe traktaties in een waterfles met de dop eraf, zodat hij die moet rondgooien om het eten te krijgen. Of verstop een traktatie in een van de bekers van een muffinblik en leg dan tennisballen op elke beker, zodat je hond de ballen moet verwijderen om het eten te vinden.

 

Lees ook: 12x Soorten Agressief Gedrag Bij Honden

 


#6 Blaffen, Zeuren, Springen of Knijpen

Er moet een plan worden opgesteld dat is aangepast aan je hond, je persoonlijke leefomstandigheden, je huishouden en het soort probleem. Je moet ook proberen de onderliggende oorzaak van het hondengeblaf op te lossen voordat er met gedragsveranderingen wordt begonnen. Versterk het overmatig blaffen van de hond niet. Dit omvat het straffen van het gedrag, dat nog steeds als aandacht wordt beschouwd.

 

Beloon je hond in plaats daarvan positief als hij rustig en stil is en geef het goede voorbeeld door ook rustig te blijven. Ook kan tegenconditionering gebruikt worden om je hond te helpen kalmeren als hij gestimuleerd wordt. Je dierenarts zal je kunnen helpen met het ontwikkelen van een plan, maar een gedragstrainer kan nodig zijn om zowel jou als je hond te her-trainen. Aandachtiger worden voor de triggers die het overmatig blaffen van de hond veroorzaken zal je ook helpen om je hond af te leiden voordat hij opgewonden of angstig wordt.

 


#7 Hond Wil De Hele Tijd Spelen

Zelfs als je een paar uur per dag met je hond wandelt, kan de sleur van het dagelijkse leven binnenshuis snel verveling veroorzaken. Gelukkig zijn er genoeg spelletjes die je hond bezig kunnen houden, zowel met als zonder baasje. Naast het verdrijven van verveling is spelen dé manier om wederzijds begrip en binding te creëren. Als pup leert je hond zich op een natuurlijke manier te gedragen en te communiceren tijdens de interactie met andere honden, door te spelen. Bovendien is het een leuke uitdaging om uit te vinden wat je hond zelf kan uitvogelen en hoeveel hij daarin kan groeien.

 

Wordt je hond hyperactief als je een spel begint? Of vraagt hij voortdurend om spel? Negeer hem dan tot hij rustig is, en begin dan pas met het spel. Als de hyperactiviteit het weer overneemt, begin dan opnieuw. Kalmte geeft controle en verkleint de kans op ongelukken. Iedere hond vindt iets anders leuk: de een kan zich uren vermaken met een rubberen kip, de ander met een tennisbal. Probeer erachter te komen wat bij jou de favoriet is.

 

Lees ook: 10x Signalen Gelukkige Honden

 


#8 Niet Aardig Tegen Andere Honden

Socialisatie is niet alleen voor puppy's. Zelfs volwassen honden hebben er baat bij om aan nieuwe mensen en plaatsen te worden blootgesteld. Het is mentaal stimulerend en een geweldige manier om hondenverveling tegen te gaan. Wees open tijdens je wandelingen voor de kans om nieuwe buren en hun hondse metgezellen te ontmoeten. Of organiseer puppy speelafspraakjes met andere honden.

 

Zorg er wel voor dat de andere hond up-to-date is met zijn inentingen en een geschikte speelpartner is voor je pup. Koppel bijvoorbeeld geen ruige hond die graag ruig doet aan een timide hond. Tot slot, bekijk de hondenparken in je omgeving. Je hond kan daar loslopen en nieuwe vrienden maken. Maar houd je hond altijd in de gaten. Dat hij vriendelijk is, betekent niet dat alle andere bezoekers dat ook zijn.

 


#9 Hond Steelt Spullen

Honden die zich vervelen stelen soms voedsel en andere voorwerpen. Eten stelen is vrij eenvoudig - het is lekker. Het stelen van andere voorwerpen, zoals sokken, kan een nog betere manier zijn om het interessant te maken, vooral als het een leuk (voor de hond) achtervolgingsspelletje met jou garandeert.

 

Oplossing: Houd ongepaste voorwerpen buiten het bereik van je hond. Als je hond toch het verkeerde pakt, ren dan weg in plaats van je hond te achtervolgen. De meeste honden zullen je achtervolgen als je rent, en velen zullen daarbij laten vallen wat ze vasthielden. Leer je hond ook om voorwerpen te laten vallen op commando.

 


Tips Verveling Bij Honden

Een paar ideeën om je hond meer uitdaging te geven:

 • Zorg voor gevarieerde wandelafstanden;
 • Bezoek nieuwe wandelgebieden;
 • Plan dagelijkse speeltijden;
 • Doe aan sport met je hond, zoals hardlopen of doggy dance;
 • Probeer verschillende disciplines, zoals apporteren en speuren;
 • Train je hond met intelligentiespelletjes;
 • Schrijf je in voor een cursus op de hondenschool;
 • Bezoek hondenspeeltuinen of stranden;
 • Zorg voor een hond vriendelijke tuin.

 


Comfort & Veiligheid Voor De Hond

L'élianne ® luxe honden autostoel is online exclusief verkrijgbaar voor een eersteklas reiservaring. Onze iconische auto hondenmand is een must-have om angst, stress en wagenziekte bij honden te overwinnen. Ook biedt het de juiste veiligheid en bescherming tijdens gevaarlijke & onveilige situaties.

 

De verhoogde honden autostoel is een must-have om direct angst, stress en wagenziekte te overwinnen. En het zorgt voor een adembenemend uitzicht naar buiten. L'élianne ® streeft naar een toekomst waarin honden niet langer deze problemen hoeven te voelen.

 

De nummer #1 luxe honden autostoel functioneert als airbag effect bij scherpe bochten, harde remmen & hoge hobbelsEn het is perfect voor kleine tot middelgrote honden, om het comfort van thuis te recreëren in de auto. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.