10x Lichaamstaal & Communicatie Bij Honden

Gepubliceerd op 9 oktober 2022 om 20:00

Hoe Communiceren Honden Met Hun Lichaam?

Honden zijn zeer expressieve dieren. Ze praten met hun lichaam. Door verschillende houdingen aan te nemen, kunnen ze heel goed aangeven hoe ze zich voelen. Blij, angstig, gespannen, onzeker, nerveus. Maar hoe kun je zien hoe je hond zich voelt?

 

Honden communiceren via lichaamstaal door middel van lichaamshouding, gedrag, stresssignalen en kalmerende signalen. Door deze te leren kennen zul je veel beter met honden kunnen omgaan. Om een hond goed te begrijpen is het dus belangrijk dat je zijn lichaamstaal goed interpreteert. In deze blogreeks over hondengedrag gaan we nog dieper in op de lichaamstaal van honden.

 


Waarom is Lichaamstaal Bij Honden Belangrijk?

Honden laten je met hun ogen, oren, staart en andere lichaamsdelen weten wat ze van mensen, plaatsen en situaties vinden. Het herkennen en begrijpen van de lichaamstaal van je hond is daarom een belangrijk onderdeel van de communicatie met hem.

 

Dit is vooral belangrijk als uit het gedrag of de lichaamstaal van je hond plotseling blijkt dat hij niet langer gelukkig is, maar zich gestrest, angstig of eenzaam voelt. Soms kan de lichaamstaal of het gedrag van een hond aangeven dat hij niet gelukkig is met zijn huidige situatie.

 


#10x Lichaamstaal Bij Honden

Om de lichaamstaal van je hond beter te begrijpen, is het belangrijk om in de eerste plaats te weten hoe honden communiceren. Als je wilt weten wat de hond je vertelt, is het belangrijk om naar de lichaamshouding van je hond te kijken voordat je conclusies trekt. Dus, hoe communiceren honden?

 


#1 Postuur van de Hond - Oren

Wat is de stand van de oren? Zijn ze naar voren en omhoog of naar beneden en naar achteren? Er zijn veel verschillende varianten van hondenoren te onderscheiden tussen rassen. Extreem lang, klein, zacht, rechtopstaand, sierlijk langs het gezicht gevouwen, beweeglijk of stijf, driehoekig of afgerond, hangend, enz.

 

Oren zijn bij sommige honden heel gemakkelijk te 'lezen', bij andere nauwelijks. Oren die naar voren wijzen wijzen op alertheid en interesse, oren die naar achteren wijzen op onzekerheid, en als ze plat liggen kan dat een teken zijn dat de hond bang is en weg wil rennen. Als de oren van de hond steeds onrustig van positie veranderen, voelt hij zich gespannen.


#2 Postuur van de Hond - Ogen

Je kunt veel leren over de interne toestand van je hond door naar de ogen te kijken. Ten eerste kunnen de ogen van een hond zacht of hard zijn. Zachte ogen hebben ontspannen oogleden en zien er soms uit alsof de hond scheel kijkt. Ze geven aan dat de hond kalm of gelukkig is. Het tegenovergestelde zijn harde ogen waarbij de ogen koud lijken te worden. Deze duiden op een negatieve gemoedstoestand, en je herkent ze als je ze ziet. De hond bewaakt misschien een speeltje of voelt zich agressief. Een harde blik, waarbij de hond aandachtig naar iets kijkt, vooral lang, duidt meestal op een bedreiging.

 

Oogcontact is een belangrijk signaal voor honden. Net zoals de harde blik een voorloper kan zijn van agressie, is wegkijken bedoeld om een situatie te kalmeren. Als honden zich gestrest voelen, zullen ze gericht wegkijken en oogcontact vermijden. Mensen interpreteren dit vaak alsof hun hond hen negeert of koppig is, maar de hond drukt juist ongemak uit.

 

Het wit van de ogen is een andere belangrijke indicator. Bekend als "walvisoog", als een hond het wit van de ogen laat zien, is dat een signaal dat hij zich angstig of gestrest voelt in een situatie. Je ziet ze misschien wanneer je je hond ongemakkelijk maakt, zoals wanneer je je hond op de kop klopt, of wanneer ze bang zijn dat iemand een bot of speeltje zal stelen.

 


#3 Postuur van de Hond - Mond

Een licht geopende bek met de tong die een beetje uitsteekt geeft aan dat je pup blij en ontspannen is. Likken of snavels likken worden gezien als kalmerende signalen. Als een puppy in de bek van een andere hond bijt, duidt dat op dominantie. Deze gedragingen zijn vrij gemakkelijk te interpreteren, maar wat het tonen van tanden betekent is niet altijd duidelijk. Opgetrokken lippen waarbij de hoektanden worden getoond is een teken van dominantie en agressie, terwijl een vriendelijke grijns een teken van onderdanigheid is.

 


#4 Postuur van de Hond - Staart

Wat is de stand van de staart? Is hij hoog of laag? De stand van de staart geeft ook nauwkeurig aan op welke sociale hoogte de hond staat ten opzichte van de ander.

 • Een hoge, opgeheven staart is een teken van zelfverzekerde superioriteit;
 • Een lange staart duidt op een ondergeschikte positie;
 • Een lage staart kan ook angst uitdrukken, afhankelijk van de andere signalen;
 • Een hoge stilstaande of strak kwispelende staart verraadt een superieure hond die bereid is aan te vallen;
 • Een hoog kwispelende staart duidt op blijdschap.

#5 Postuur van de Hond - Lichaam

 • Rechte benen, lichaam rechtop, of langzame beweging naar voren met stijve benen;
  Ik ben hier de baas. Daag je me uit? Een actief agressief gebaar van een dominante hond die zijn leiderschap wil laten gelden.
 • Lichaam licht voorover gebogen en voeten schrap gezet;
  Ik accepteer je uitdaging en ben klaar om te vechten! Een reactie op een bedreiging, of de reactie op de weigering van een andere hond om ruimte te maken; agressie zal volgen.
 • Opstaande haren op de schouders en rug;
  Je bent te ver gegaan! Je kunt kiezen: onmiddellijk stoppen, vechten of oprotten! Op elk moment kan een aanval plaatsvinden.
 • Opgezwollen haren, alleen op de schouders;
  Je maakt me nerveus. Dwing me niet om te vechten. Dit bevalt me niet. Hond denkt dat hij gedwongen wordt om te vechten
 • Hond maakt zich kleiner of hurkt neer terwijl hij omhoog kijkt;
  Laten we niet vechten. Ik accepteer dat jij een hogere positie hebt dan ik. Een actief onderdanig gebaar om de ander gerust te stellen
 • Duwen met de snuit;
  Jij bent mijn leider. Negeer me alsjeblieft niet. Vergelijkbaar met likken, maar niet zo onderdanig. Kan ook gebruikt worden om iets te vragen.
 • Hond gaat zitten terwijl hij benaderd wordt door een ander; laat zich besnuffelen. We zijn bijna gelijken, dus laten we verstandig zijn en niet vechten. Een klein vredig gebaar.
 • Hij rolt zich op zijn zij, legt zijn keel en buik bloot en verbreekt het oogcontact volledig;
  Ik accepteer je gezag en vorm geen bedreiging. Passieve onderwerping; het hondengebaar voor knielen.
 • Botsing met de schouder;
  Ik ben hoger in rang en jij stapt opzij als ik nader. Een nogal agressieve bevestiging van relatieve sociale dominantie.
 • De hond houdt één voorpoot iets omhoog;
  Ik ben een beetje bang en bezorgd. Teken van onzekerheid en gematigde spanning.
 • Hij rolt zich om op de grond en wrijft over zijn rug en schouders (soms ook met zijn neus);
  Ik ben blij en alles is in orde. Een ritueel dat vaak plaatsvindt als er iets prettigs is gebeurd.
 • Zakt door zijn voorpoten op de grond, achterlichaam en staart omhoog;
  Laten we spelen. Sorry, ik wilde je niet laten schrikken! Dit is gewoon voor de lol Normale uitnodiging om te spelen.

 


#6 Gezichtsuitdrukkingen Hond

Honden hebben vergelijkbare gelaatstrekken als mensen, maar ze gebruiken ze niet op dezelfde manier. Denk aan gapen. Mensen gapen als ze moe of verveeld zijn, maar honden gapen als ze gestrest zijn. Volgens Turid Rugaas, auteur van On Talking Terms With Dogs: Calming Signals, gebruiken honden geeuwen om zichzelf te kalmeren in gespannen situaties en om anderen te kalmeren, inclusief hun baasjes. Zij stelt voor om naar je hond te gapen om troost te bieden op stressvolle momenten zoals een dierenartsbezoek. Maar wees niet verbaasd als je hond terug gaapt. Net zoals gapen bij mensen besmettelijk is, kunnen honden geeuwen ook "vangen".

 

Lippen is een ander stukje lichaamstaal van honden dat mensen vaak verkeerd interpreteren. Net als mensen likken honden hun lippen na een heerlijke maaltijd, maar ze doen het ook als ze zich angstig voelen. Soms gaat het likken met de tong zo snel dat het lastig is om op te merken. Je hond geeft niet aan dat hij je gezicht wil likken, maar eerder dat hij zich ongemakkelijk voelt bij een bepaalde situatie.

 

De meest verwarrende gezichtsuitdrukking is glimlachen. Ja, sommige honden glimlachen, en als je niet bekend bent met de uitdrukking kan het er angstaanjagend uitzien. Meestal, als honden hun tanden ontbloten, dient dat als een waarschuwing, alsof ze zeggen: "Kijk naar mijn wapens." Het is moeilijk om de agressieve bedoeling van een grom te verwarren, vooral als die gepaard gaat met een dreigende grom. De hoeken van de lippen van de hond vormen de vorm van een C en de voortanden worden volledig getoond.

 

Glimlachende honden laten ook hun voortanden zien, maar de betekenis is compleet tegenovergesteld. Ook bekend als een onderdanige grijns, wordt deze uitdrukking vaak gevonden bij een gelukkige hond met een losse en wiebelige houding. De algehele houding van de hond zegt: "Hallo, ik kom in vrede."

 

 

Lees ook: 12x Soorten Agressief Gedrag Bij Honden


#7 Vacht Dat Omhoog Staat

Technisch heet het pilo-erectie, de vacht kan over de schouders of over de rug en helemaal tot aan de staart omhoog pluizen. Dit is een duidelijk teken dat de hond opgewonden is, maar niet noodzakelijkerwijs op een negatieve manier. De hond kan overstuur of gestrest zijn, maar ook opgewonden of intens geïnteresseerd in iets. Het is vaak een onwillekeurige reactie, zoals kippenvel bij mensen.

 


#8 Relaxte Houding Bij Honden

Als je je hond genoeg observeert, merk je vanzelf wanneer je hond gespannen of ontspannen is. Afgezien van bepaalde emoties kan dit veel zeggen over de mentale toestand van je hond. Het lichaam van een ontspannen hond is ook ontspannen. De ogen zijn ovaal, het lichaam ziet er soepel uit en bij het hijgen zijn de mondhoeken rond, de wangen slapper en de tong hangt losjes uit de bek.

 

Een gespannen hond vertoont juist de tegenovergestelde tekenen. De spieren zijn voortdurend aangespannen, waardoor de houding stijver en stijf wordt. De ogen zijn vaak ronder en groter en lijken angstig. Als er veel wit in de ogen zit, kun je aannemen dat je hond gestrest is. Sommige honden hijgen meer, de mondhoeken zijn puntig en ver naar achteren gestrekt. De tong is ook stijf en steekt soms uit. Rimpels op het voorhoofd van je hond zijn ook een teken van stress; het lijkt alsof je hond fronst.

 


#9 Stress Houding Bij Honden

Alle honden gebruiken ongeveer dezelfde stresssignalen om aan te geven wanneer ze zich niet goed voelen. Als eigenaar is het natuurlijk heel belangrijk dat je deze signalen tijdig herkent en ziet of je hond gestrest is. Geeuwen, likken en krabben zijn enkele voorbeelden die veel voorkomen bij gestreste honden.

 


#10 Waarschuwingssignalen Lichaamstaal Hond

Het is zeker niet zo dat een hond alleen bijt als hij zich zelfverzekerd voelt. In feite zijn de meeste bijtincidenten het gevolg van angstagressie: de hond voelt zich bedreigd, is ergens bang voor en om het 'gevaar' af te weren bijt hij. Het gebeurt slechts zelden dat een hond bijt zonder voorafgaande waarschuwing.

 

Als je een hond een van de volgende gedragingen ziet vertonen, is het belangrijk om alert te zijn. Hij zal zich erg ongemakkelijk voelen en je proberen te vertellen: 'Stop ermee, anders bijt ik misschien'.

 • De hond verstijft in zijn lichaam en staart je aan;
 • Grommen, grommend blaffen;
 • Rimpelende neus, lip optillen en tanden laten zien;
 • Bijten.

 


Comfort & Veiligheid Voor De Hond

L'élianne ® luxe honden autostoel is online exclusief verkrijgbaar voor een eersteklas reiservaring. Onze iconische auto hondenmand is een must-have om angst, stress en wagenziekte bij honden te overwinnen. Ook biedt het de juiste veiligheid en bescherming tijdens gevaarlijke & onveilige situaties.

 

De verhoogde honden autostoel is een must-have om direct angst, stress en wagenziekte te overwinnen. En het zorgt voor een adembenemend uitzicht naar buiten. L'élianne ® streeft naar een toekomst waarin honden niet langer deze problemen hoeven te voelen.

 

De nummer #1 luxe honden autostoel functioneert als airbag effect bij scherpe bochten, harde remmen & hoge hobbelsEn het is perfect voor kleine tot middelgrote honden, om het comfort van thuis te recreëren in de auto. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.