5x Signalen van Stress Bij Honden (Herkennen, Oorzaken & Tips)

Gepubliceerd op 17 oktober 2022 om 14:20

Oorzaken Stress Bij Honden

De oorzaak van stress kan van hond tot hond sterk verschillen, maar er zijn enkele belangrijke dingen om op te letten. Sommige stresstriggers liggen voor de hand, maar er zullen ook dingen zijn waar je misschien helemaal niet aan gedacht hebt.

 

Honden houden van routine, dus een verstoorde routine kan honden extreem nerveus maken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je je hond later dan normaal eten geeft of als je niet op dezelfde tijd met ze gaat wandelen.

 

  • Verveling is een andere belangrijke oorzaak van stress. Zorg er dus voor dat je hond voldoende mentale stimulatie krijgt door naar buiten te gaan, een speeltje of iets anders. Lees hier: 8x Uitdagende Mentale Spellen Voor Honden
  • Nieuwe mensen ontmoeten kan stressvol zijn voor een hond, maar bedenk dat alle honden verschillend zijn. Kinderen, drukke situaties of vreemde handen die hen aaien kunnen je hond zeker gestrest maken. Dus nogmaals, het is belangrijk om je hond goed te kennen en of hij of zij dit aankan en ervan kan genieten;
  • Angst bij autorijden kan een hond ook stress bezorgen, dus gebruik altijd een honden autostoel, zodat hij of zij uit het raam kan kijken en in zijn of haar eigen vertrouwde bedje kan zitten. Lees hier: Angst Bij Honden Tijdens Reizen - Beste Tips
  • Wagenziekte in de auto: een veelvoorkomend probleem die honden ervaren in de auto. Lees hier: 10x Tips Wagenziekte Bij Honden in de Auto
  • Een trauma uit het verleden kan ook een enorme invloed hebben op je hond. Misschien heb je je hond geadopteerd en is hij of zij vroeger mishandeld of verwaarloosd, dit zal een diepe indruk op de hond hebben achtergelaten. In deze gevallen kan het soms nodig zijn om contact op te nemen met een gedragstherapeut.

 


Hoe Herken Je Stress Bij Honden?

Net als mensen kunnen honden gestrest zijn. Misschien heb je de laatste tijd gedragsveranderingen bij je hond opgemerkt of lijkt je hond zich gewoon niet zo goed te voelen? Misschien zijn ze ongewoon gespannen, aanhankelijk of gewoon afstandelijker dan normaal. De oorzaak hiervan zou stress kunnen zijn.

 

Idealiter zou je je hond vragen wat er aan de hand is, maar helaas.... Honden communiceren voornamelijk via lichaamstaal, dus is het belangrijk dat wij als mensen leren hoe we deze lichaamstaal kunnen begrijpen, zodat we weten wat ze ons proberen te vertellen. Er zijn verschillende signalen waar je op moet letten om te zien of je hond gestrest is.

 


5x Stress Herkennen Bij Honden

Er zijn veel verschillende gedragingen die kunnen betekenen dat je hond gestrest is.

 

  1. Zeuren of blaffen - Blaffen is een normale vorm van zelfexpressie voor honden. Als een hond echter stress ervaart kan hij steeds meer gaan blaffen. Als honden bang of gestrest zijn, kunnen ze bijvoorbeeld janken of jengelen om je aandacht te krijgen of zichzelf gerust te stellen;
  2. Beven of ijsberen - Dit is iets wat je snel zult zien in een dierenartsenpraktijk. De hond voelt zich onzeker en raakt gestrest van het onbekende. De hond kan bijvoorbeeld gaan ijsberen of trillen;
  3. Verstop- of ontsnappingsgedrag - Verstopt je hond zich vaak achter je? Of zie je je hond veel onnodig graven ter afleiding of verstoppen? Dit kan erop wijzen dat je hond gestrest is;
  4. Lichaamstaal - Als je hond helemaal verstijft of ineenkrimpt, kun je aannemen dat hij of zij zich gestrest voelt. Zie je ook dat de staart tussen de poten verdwijnt? Dan kan het zijn dat je hond ook bang is. Lees hier: 10x Lichaamstaal & Communicatie Bij Honden;
  5. Hijgen - Als honden het warm hebben of opgewonden zijn, kunnen ze gaan hijgen. Ook als een hond gestrest is kunnen ze gaan hijgen, dus als je hond niet gelopen heeft en het niet warm is, kan dat betekenen dat je hond stress ervaart.

 

De bovenstaande symptomen van stress zijn geen 100% garantie dat je hond echt gestrest is. Allereerst is het belangrijk dat je je hond goed kent en kunt bepalen wanneer het gedrag abnormaal en wanneer het normaal is. Zo weet je of je actie moet ondernemen of niet. In het algemeen kun je een ontspannen en gelukkige hond hieraan herkennen:

  • Ontspannen oren, niet rechtopstaand of een platte rug;
  • Zachte blik en geen vaste blik;
  • Hij verdeelt zijn gewicht over alle vier de poten;
  • Een staart die omhoog staat (niet stijf) of een kwispelende staart;
  • Omrollen op zijn rug en zijn buik laten zien.

Lees hier: 10x Signalen Gelukkige Honden. 

 


Hoe Krijg Je Een Hond Weer Rustig?

Herkennen of je hond gestrest is, is de eerste stap. Je kunt veel doen om ervoor te zorgen dat je huisdier zich minder gestrest en meer op zijn gemak voelt, als je eenmaal weet waar je op moet letten. Inzicht in de oorzaak van de stress van je hond zal je ook helpen bij het kiezen van de beste manier om je hond te helpen kalmeren.

 

Neem je hond weg uit de situatie:
Het vermijden of verwijderen van je hond uit een stressvolle situatie zal helpen, of dat nu buiten of in huis is. Je kunt een aparte ruimte creëren, weg van opgewonden kinderen met een veiligheidshek, of een huiselijk bed of krat maken waarin hij zich kan ontspannen en niet gestoord wordt.

 

Train je hond:
De meeste honden houden van hun wandelingen! Ze zijn niet alleen goed voor hun lichamelijke gezondheid, maar wandelingen helpen ook het geestelijk welzijn van je hond, omdat hij dan van alles kan ruiken, bekijken en genieten. Denk eraan dat je je hond aangelijnd moet houden als je in de buurt van vee wandelt.

 

Blijf rustig en kalm:
Veel honden zijn erg gevoelig voor de emoties van hun baasje. Als je hond gestrest is, blijf dan rustig en probeer niet in paniek te raken of je stem te verheffen, want dat kan het stressniveau van je huisdier verhogen.

 

Houd je hond bezig:
Er zijn veel dingen die je in huis kunt doen om je hond te vermaken. Dit kan helpen om hun geest gefocust te houden en afgeleid van dingen die ze stressvol vinden.

 

Straf de hond niet:
Straf je hond niet, vooral niet als hij defensief gedrag vertoont, want dat maakt hem waarschijnlijk nog gestrester. Afleren kan betekenen dat ze stoppen met het ene gedrag, zoals grommen, maar in plaats daarvan gaan bijten of snauwen.

 

Wanneer naar een dierengedragstherapeut gaan?
Als je hond agressie vertoont of ander problematisch gedrag vertoont, praat dan met je dierenarts en zoek een professionele diergedragstherapeut om te helpen. Die kan helpen vaststellen wat de stress veroorzaakt en je advies geven over hoe je er mee om kunt gaan.

 


Comfort & Veiligheid Voor De Hond

L'élianne ® luxe honden autostoel is online exclusief verkrijgbaar voor een eersteklas reiservaring. Onze iconische auto hondenmand is een must-have om angst, stress en wagenziekte bij honden te overwinnen. Ook biedt het de juiste veiligheid en bescherming tijdens gevaarlijke & onveilige situaties.

 

De verhoogde honden autostoel is een must-have om direct angst, stress en wagenziekte te overwinnen. En het zorgt voor een adembenemend uitzicht naar buiten. L'élianne ® streeft naar een toekomst waarin honden niet langer deze problemen hoeven te voelen.

 

De nummer #1 luxe honden autostoel functioneert als airbag effect bij scherpe bochten, harde remmen & hoge hobbelsEn het is perfect voor kleine tot middelgrote honden, om het comfort van thuis te recreëren in de auto. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.