10x Meest Populaire Hondenrassen in Nederland

Gepubliceerd op 24 oktober 2022 om 13:38

Welke Honden Zijn Populair?

Welke honden zijn populair? Honden zijn de beste vrienden die een mens kan hebben, en de populairste hondenrassen zullen perfect passen in elk gezin. Of je nu op zoek bent naar een knuffelbare metgezel of een energieke speelkameraad, deze rassen staan zeker bovenaan ieders lijstje.

 

Als je je ooit hebt afgevraagd waar deze rassen vandaan komen en wat ze zo populair maakt, dan is deze blogpost voor jou! Hierin behandelen we alle winnaars van de populariteitswedstrijd en bekijken we waarom.

 


Top 10 Bekendste Hondenrassen

Hondenrassen bestaan er in allerlei soorten en maten. Je hebt kleine en grote blaffers, viervoeters die verlegen zijn of juist waaks het huis verdedigen en loebassen met kort- en langharige vachten. Maar welk ras kies jij?

 

#1 Labrador Retriever

De onbetwiste kampioen van de populariteitswedstrijd, de Labrador Retriever staat al meer dan drie decennia bovenaan. De Labrador Retriever is een jachthondenras afkomstig van het eiland Newfoundland. Het ras werd in de 19e eeuw ontwikkeld door Engelse vissers die ze gebruikten als werkhonden op hun vissersboten. Labradors werden gefokt om hun loyaliteit, gehoorzaamheid en uithoudingsvermogen, en ze werden al snel populair als gezelschapshond en gezelschapsdier.

 

Tegenwoordig worden Labradors algemeen beschouwd als een van de beste familiehonden, omdat ze goed overweg kunnen met kinderen en andere dieren. Ze zijn ook zeer intelligent en trainbaar, waardoor ze ideale kandidaten zijn voor dienst- en therapiewerk. Of je nu op zoek bent naar een speelkameraadje of een harige partner in crime, een Labrador Retriever zal zeker een "pawsitive" toevoeging zijn aan je huis! Lees leuke buitenactiviteiten waar honden van houden!

 


#2 Franse Bulldogs

Door de geschiedenis heen zijn er veel verschillende soorten honden geweest die voor verschillende doeleinden zijn gefokt. De Franse Bulldog is een type hond met een lange en verhalende geschiedenis. Hoewel hun exacte oorsprong onbekend is, wordt aangenomen dat ze voor het eerst werden gefokt in Engeland in de jaren 1800.

 

Ze werden oorspronkelijk gecreëerd door Bulldogs te kruisen met kleinere Terrier rassen. De resulterende honden werden vervolgens naar Frankrijk gebracht, waar ze snel populair werden onder de hogere klasse. Door hun kleine formaat en gemakkelijke aard werden Franse Bulldogs populaire metgezellen voor zowel kinderen als volwassenen. Begin 1900 begonnen ze ook in de Verenigde Staten aan populariteit te winnen, en tegenwoordig zijn ze een van de populairste hondenrassen ter wereld.

 

Ze worden ook erkend om hun gelijkmatige temperament en loyaliteit, waardoor ze een geweldige metgezel zijn voor gezinnen. Hoewel ze klein zijn, zijn Franse Bulldogs verrassend sterk en atletisch.

 

Ze spelen graag en hebben dagelijks beweging nodig om gezond te blijven. Naast een geweldig huisdier kunnen Franse Bulldogs ook uitstekende waakhonden zijn. Franse Bulldogs staan er ook om bekend dat ze vocaal zijn, dus ze zorgen ervoor dat ze je laten weten als iemand je huis nadert.

 

Net als Boxers en Mopshonden zijn Franse Bulldogs echter brachycephale honden. Brachycefale honden zijn rassen met een verkorte snuit en een plat gezicht. Hoewel ze er schattig uitzien, kan hun unieke anatomie een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken. Vanwege hun korte snuit hebben brachycefale honden vaak moeite met ademhalen en zijn ze vatbaarder voor een hitteberoerte.

 

Bovendien zijn hun ogen vatbaarder voor verwondingen, en hun afgeplatte gezichten maken ze vatbaarder voor gebitsproblemen. Als gevolg daarvan hebben brachycefale honden speciale zorg en aandacht nodig.

 

Lees ook: 7x Goede Gezondheid Bij Honden Herkennen

 


#3 Golden Retriever

De Golden Retriever is een populair hondenras dat bekend staat om zijn intelligentie, loyaliteit en vriendelijke karakter. Het ras ontstond in Schotland in de 19e eeuw en werd oorspronkelijk gefokt om door jagers geschoten wild terug te halen. Golden Retrievers werden voor het eerst naar Noord-Amerika gebracht in het begin van de 20e eeuw en werden al snel een van de populairste rassen in de Verenigde Staten.

 

Tegenwoordig worden Golden Retrievers nog steeds gebruikt als jachthonden, maar ze zijn ook populair als gezinshuisdieren en dienstdieren. Dankzij hun trainbaarheid en vriendelijke aard zijn Golden Retrievers uitstekende metgezellen voor mensen van alle leeftijden, en hun zachte karakter maakt ze ideaal voor therapiewerk.

 

Ga je op reis met de auto? Lees onze 29 must-follow tips over het vervoeren van een hond in de auto!

 


#4 Duitse Herder

De Duitse Herder, de ultieme werkhond, ontstond aan het eind van de 19e eeuw in Duitsland. Duitse Herders worden algemeen beschouwd als een van de meest veelzijdige en intelligente hondenrassen, en ze worden gebruikt voor een verscheidenheid aan doeleinden, waaronder hoeden, beveiliging, opsporing en redding, en hulphonden.

 

De rasstandaard voor de Duitse Herder vraagt om een sterke, beweeglijke hond met een robuuste bouw en een levendig temperament. Duitse Herders zijn grote honden, met reuen van 24 tot 26 inch en teven van 22 tot 24 inch. Ze zijn intelligent en trainbaar, maar ze kunnen ook eigenzinnig en koppig zijn als ze niet goed getraind zijn.

 

Duitse Herders zijn trouw en beschermend voor hun gezin, waardoor ze uitstekende familie huisdieren zijn. Hun sterke bewakingsinstincten kunnen hen echter op hun hoede maken voor vreemden, en ze moeten van jongs af aan gesocialiseerd worden om agressie te voorkomen. Duitse Herders zijn een van de meest populaire hondenrassen ter wereld, en hun populariteit vertoont geen tekenen van afname. Lees hier: 12x Soorten Agressief Gedrag Bij Honden

 


#5 Poodles

Poedels, de hersenhelden van de hondenwereld, werden oorspronkelijk in Duitsland gefokt als jachthonden om wild uit vijvers en beken te halen. Het ras verspreidde zich uiteindelijk naar Frankrijk, waar het een favoriet werd van de aristocratie. In de 18e eeuw werden Poedels vaak gezien op schilderijen en beeldhouwwerken, vaak afgebeeld als gezelschapshonden van rijke dames.

 

Tegenwoordig worden ze vaak gebruikt in de hondensport en als diensthond. Ze zijn er in drie variëteiten - Standaard, Miniatuur en Toy - en vele kleurencombinaties. Standaard Poedels zijn de grootste van de drie variëteiten en kunnen tot 28 centimeter lang zijn bij de schouder. Miniatuur Poedels zijn tussen de 11 en 15 centimeter groot, terwijl Toy Poedels minder dan 10 centimeter groot zijn.

 

Poedels zijn zeer intelligente honden die gemakkelijk te trainen zijn. Ze zijn ook actief en speels, waardoor ze goede metgezellen zijn voor gezinnen met kinderen. Als bonus is hun vacht hypoallergeen en verhaart zeer weinig.

 

Dit vermindert de hoeveelheid huidschilfers en allergenen in de omgeving, waardoor Poedels een goede keuze zijn voor mensen met allergieën. De vacht vereist ook veel onderhoud, want hij moet regelmatig getrimd en geborsteld worden om vervilting te voorkomen. Lees hier: 10x Signalen Gelukkige Honden

 


#6 Bulldogs

Bulldogs hebben een lange en verhalende geschiedenis, die teruggaat tot de vroege dagen van het Engelse bull-baiting. In deze wrede sport werden stieren tegenover honden gezet in een gevecht op leven en dood, en de Bulldogs behoorden tot de meest populaire rassen die gebruikt werden.

 

Dankzij hun moed en vasthoudendheid werden Bulldogs al snel symbolen van kracht en moed. Toen stierengevechten in 1835 eindelijk verboden werden, werden Bulldogs naar Amerika gebracht, waar ze populaire huisdieren werden. Tegenwoordig worden Bulldogs nog steeds gewaardeerd om hun zachtaardige aard en loyaliteit, en ze blijven een van de populairste hondenrassen ter wereld.

 

Lees ook: Angst Bij Honden Tijdens Reizen - Beste Tips

 


#7 Beagles

De beroemdste beagle ter wereld moet Snoopy zijn, van Charlie Brown! De Beagle is een ras van kleine jachthonden dat rond de jaren 1830 in Engeland werd ontwikkeld. De precieze oorsprong van de Beagle is onduidelijk, maar men denkt dat hij afstamt van de Harrier, een type jachthond.

 

Geprezen om zijn scherpe reukvermogen, werd de Beagle oorspronkelijk gefokt als jachthond, en het blijft een uitstekende speurhond tot op de dag van vandaag. Het krachtige reukvermogen van het ras maakt hem zeer geschikt voor het opsporen van wild, en zijn compacte formaat maakt hem gemakkelijk te voet te volgen. De Beagle staat ook bekend om zijn vrolijke karakter, wat hem tot een populaire gezelschapshond maakt.

 

De laatste jaren is de Beagle een van de populairste rassen in de Verenigde Staten geworden. Dit is grotendeels te danken aan de uitgaande persoonlijkheid en trainbaarheid van het ras.

 


#8 Rottweiler

De Rottweiler, intimiderend, krachtig en gespierd, is een Duits hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt om vee te hoeden en karren te trekken. De honden werden genoemd naar de stad Rottweil, waar ze voor het eerst werden gefokt. Tegenwoordig worden Rottweilers nog steeds gebruikt als werkhonden in veel industrieën, maar ze zijn ook trouwe en liefdevolle huisdieren.

 

Het ras staat bekend om zijn intelligentie, kracht en beschermingsinstinct. Rottweilers zijn ook zeer beschermend voor hun gezin en zijn uitstekende waakhonden. Het ras kan echter agressief zijn als het niet goed getraind en gesocialiseerd is. Bovendien zijn het dominante honden die niet geschikt zijn voor zwakke of onervaren eigenaren. Ze hebben de neiging hun grenzen te verleggen en zullen je leiderschap bij elke stap op de proef stellen!

 

Rottweilers kunnen ook afstandelijk zijn en wantrouwend tegenover vreemden, waardoor ze moeilijk te socialiseren zijn. Het is belangrijk om je Rottweiler van jongs af aan te socialiseren, zodat ze leren vertrouwen en omgaan met andere mensen en dieren.

 

Dit zal hen helpen om goed aangepaste volwassenen te worden en gedragsproblemen te vermijden. De beste manier om je Rottweiler te socialiseren is om ze aan zoveel mogelijk verschillende mensen en situaties bloot te stellen, op een positieve en zachte manier. Lees ook: 10x Lichaamstaal & Communicatie Bij Honden

 


#9 Duitse Korthaar Pointer

De Duitse Korthaar Pointer is een veelzijdige jachthond die in de 19e eeuw in Duitsland werd ontwikkeld. Het ras stamt af van verschillende pointers, waaronder de German Pointing Dog en de English Pointer. De Duitse Korthaar Pointer is een intelligent en energiek ras dat goed geschikt is voor diverse jachttoepassingen.

 

Het ras is ook populair als gezelschapshond, en zijn veelzijdigheid heeft hem tot een populaire keuze gemaakt voor gezinnen en actieve individuen. Duitse Korthaar Pointers zijn typisch loyale en aanhankelijke honden die zich nauw verbonden voelen met hun eigenaren. Het ras staat ook bekend om zijn trainbaarheid, en Duitse Korthaar Pointers kunnen gemakkelijk worden getraind om een verscheidenheid aan taken uit te voeren.

 

De Duitse Korthaar Pointer is een middelgrote hond, met reuen die 21-25 inch bij de schouder staan en teven die 20-23 inch zijn. Het ras heeft een korte, dichte vacht die meestal leverkleurig of zwart is met witte aftekeningen.

 

De Duitse Korthaar Pointer is een intelligent, actief ras dat regelmatig beweging en stimulatie nodig heeft. Het ras staat ook bekend om zijn extraverte, vriendelijke persoonlijkheid en zijn vermogen om goed met kinderen en andere huisdieren overweg te kunnen.

 


#10 Teckel

Liefkozend met de bijnaam "worstenhond" of "speenhond", zijn teckels gebogen, langwerpige honden met kenmerkende korte poten en lange lichamen. Ze zijn er in verschillende vachtkleuren waaronder; Black & Tan, Black & Cream, Black & Red, Chocolate & Tan, Chocolate & Cream, Blue & Tan, Blue & Cream, en Fawn & Tan.

 

De teckel werd ontwikkeld om dassen en andere dieren die zich in tunnels ophouden te ruiken, op te jagen en uit hun holen te verdrijven. Ze werden ook gebruikt om op vossen te jagen. Standaard teckels wegen tussen de 16-32 pond, terwijl de miniatuur variant minder dan 11 pond weegt.

 

Ondanks hun korte poten zijn ze bedreven in rennen en zwemmen. Teckels hebben grote oren die helpen bij het versterken van geluiden van prooien onder de grond. Ze zijn uitstekende jagers en gaan tot het uiterste om hun prooi te pakken te krijgen. Het zijn ook geweldige waakhonden vanwege hun luide blaf die inbrekers gemakkelijk kan afschrikken. Teckels kunnen agressief zijn met andere honden, vooral die van hetzelfde geslacht, maar zijn liefdevol en zachtaardig met hun gezinsleden, inclusief kinderen.

 

Hoewel ze van mensen houden houden deze honden er niet van om langere tijd alleen gelaten te worden en kunnen ze last hebben van verlatingsangst. Ze zijn het liefst binnen, maar als ze worden uitgelaten moeten ze aangelijnd zijn, want ze hebben de neiging achter alles aan te gaan wat beweegt, inclusief auto's!

 


#11 Corgi

De Pembroke Welsh Corgi, verpersoonlijkt door wijlen koningin Elizabeth die gedurende haar leven meer dan 30 Corgi's bezat, is een herdershond die zijn oorsprong vindt in Pembrokeshire, Wales. Het ras werd ontwikkeld om boeren te helpen bij het hoeden van vee en ander vee. Pembroke Welsh Corgis lijken qua uiterlijk op Cardigan Welsh Corgis, maar ze zijn kleiner van formaat en hebben een kortere staart. Het ras staat ook bekend om zijn vriendelijke en extraverte persoonlijkheid.

 

Pembroke Welsh Corgis werden voor het eerst naar de Verenigde Staten gebracht in de jaren 1930 en werden enorm populair bij Amerikaanse gezinnen. Tegenwoordig zijn ze nog steeds een van de populairste hondenrassen van het land. Deze energieke honden hebben veel ruimte nodig om te rennen en te spelen, en ze gedijen goed bij menselijk gezelschap. Met de juiste zorg en training kan een Pembroke Welsh Corgi een trouw en liefdevol gezinshuisdier zijn.

 

Ze staan bekend om hun lange lichaam en korte poten, en om hun vriendelijke en extraverte persoonlijkheid.

 

Corgi's zijn intelligente en trainbare honden, waardoor ze populaire huisdieren zijn. Ze werden echter oorspronkelijk gefokt als werk- en herdershonden en hebben regelmatig beweging en veel ruimte nodig om te rennen en te spelen. Pembroke Welsh Corgis leven meestal 10-12 jaar en zijn relatief gezonde honden, maar ze kunnen gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie en oogproblemen. Over het geheel genomen zijn Pembroke Welsh Corgis prachtige metgezellen en een uitstekende keuze voor actieve gezinnen.

 


#12 Australische Herder

Behendig, intelligent en werklustig, de Australische Herder is een relatief nieuw ras, ontstaan in de 19e eeuw in de Verenigde Staten. Het ras werd voornamelijk ontwikkeld voor gebruik als herdershond, en het blijft tot op de dag van vandaag een uitstekende werkhond.

 

De Australian Shepherd is echter ook een populair gezelschapsdier, dankzij zijn loyaliteit, intelligentie en aanhankelijke aard. De rasstandaard voor de Australian Shepherd vraagt om een middelgrote hond met een kortharige vacht die meestal zwart-wit of blue merle van kleur is. De ideale Australian Shepherd is een actieve en veelzijdige hond die zeer geschikt is voor een breed scala aan activiteiten, van behendigheid en gehoorzaamheidsproeven tot eenvoudige gezelschapwandelingen.

 

De sterke werklust van de Australian Shepherd en de behoefte aan een baan maken ze ongeschikt voor mensen die in appartementen wonen. Het hoge energieniveau van het ras vereist veel beweging en mentale stimulatie. Of hij nu werkt of speelt, de Australian Shepherd is een toegewijde en innemende hond die zijn plaats heeft verdiend onder de meest populaire rassen ter wereld.

 


#13 Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terrier is een klein hondenras van het type terriër, ontwikkeld in de 19e eeuw in Yorkshire, Engeland. Idealiter is zijn maximale grootte 7 pond (3,2 kg). Een populaire gezelschapshond, de Yorkshire Terrier heeft ook deel uitgemaakt van de ontwikkeling van andere rassen, zoals de Australian Silky Terrier. Hij is gepositioneerd in de Toy Terrier sectie van de rasstandaarden van sommige kennelclubs.

 

In het algemeen werd rond 1870 in Australië een Sussex/Yorkshire kruising gefokt en deze honden werden oorspronkelijk "Terriers" genoemd, later "Toy Terriers" om ze te onderscheiden van hun grotere neven die ook "terriers" werden genoemd. Deze Toy Terriers werden later bekend als de Yorkshire Terrier.

 


#14 Boxer

Energiek, levendig en speels, de Boxer is een middelgroot, kortharig hondenras, ontwikkeld in Duitsland. De vacht is glad en nauwsluitend; kleuren zijn onder meer reekleurig, gestroomd of wit, met of zonder zwarte aftekeningen. Boxers zijn brachycephalisch (hebben een brede schedel), en hebben een vierkante snuit. De benen zijn relatief kort en recht.

 

Er worden nu drie soorten Boxers erkend: de Duitse Boxer, de Britse Boxer, en de Amerikaanse Boxer. Boxers werden voor het eerst gefokt in Duitsland in de late jaren 1800 uit de Bullenbeisser (nu uitgestorven), een jachthond die bekend stond om zijn kracht, behendigheid en vastberadenheid. Ze werden gebruikt door politie en leger in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Duitse fokkers bleven de Boxer na de oorlog verder ontwikkelen, en tegen het eind van de twintigste eeuw werden ze een van de populairste rassen in Europa.

 

De Britse Boxer Club werd opgericht in 1935, en de eerste Amerikaanse kennelclubs volgden spoedig daarna. Boxers werden al snel ook in Noord-Amerika populaire gezelschaps- en werkhonden. Dankzij hun gelijkmatige temperament en trainbaarheid worden Boxers nog steeds gewaardeerd om hun loyaliteit, intelligentie en speelsheid.

 

Lees ook: 8x Ultieme Checklist Lange Reizen Met De Hond


#15 Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniel is een klein spaniëlras dat is ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk. Het ras ontstond aanvankelijk door kruising van de King Charles Spaniel met de Mopshond, en later met de Japanse Chin. Cavaliers werden in 1955 voor het eerst in Noord-Amerika geïntroduceerd, en sindsdien zijn ze een van de populairste rassen in de Verenigde Staten geworden.

 

Hoewel ze vaak worden gebruikt als gezelschapsdieren, zijn Cavaliers ook uitstekende jagers en uitstekende therapiehonden. De rasstandaard voor de Cavalier King Charles Spaniel vraagt om een hond die alert en vriendelijk is, met een compact lichaam en lange, zijdeachtige oren. Ze moeten tussen de 12-13 inch groot zijn bij de schouder en tussen de 13-18 pond wegen. Cavaliers zijn er in vier hoofdkleuren: black & tan, ruby, blenheim (kastanje en wit), en driekleur (zwart, wit en tan).

 

Belangrijke gezondheidsproblemen voor dit ras zijn hartproblemen, heupdysplasie en oogaandoeningen. Met de juiste verzorging en voeding kunnen Cavaliers 12-15 jaar oud worden.

 


Extra Speciale Hondenrassen..

Hoewel deze honden de top tien lijst niet haalden, zijn het nog steeds populaire rassen waar miljoenen over de hele wereld van genieten!

 

Chihuahua

Chihuahua's zijn het kleinste hondenras ter wereld, en ze staan bekend om hun grote persoonlijkheden. Chihuahuas komen oorspronkelijk uit Mexico en zijn er in verschillende kleuren en vachttypes. Het zijn intelligente en aanhankelijke honden, en ze zijn geweldige metgezellen voor stadsbewoners of iedereen die op zoek is naar een klein en draagbaar huisdier.

 

Hoewel ze klein mogen zijn, zijn Chihuahuas geen tere honden - ze zijn robuust en sterk, en ze kunnen met de juiste zorg wel 20 jaar oud worden.

 

Ze zijn notoir kefferig en zijn geweldige waakhonden. In werkelijkheid zijn er een aantal redenen waarom Chihuahuas de neiging hebben vocaler te zijn dan andere rassen. Eén reden is dat Chihuahuas gefokt zijn om gezelschapsdieren te zijn, en ze blaffen om aandacht van hun baasjes te krijgen.

 

Een andere reden is dat Chihuahuas van nature alert en prikkelbaar zijn, wat betekent dat ze snel alarm slaan bij elke potentiële bedreiging. Ten slotte kunnen Chihuahuas ook blaffen uit angst of onzekerheid, want het kunnen zeer angstige honden zijn. Hoewel sommige mensen het constante geblaf van een Chihuahua irritant vinden, hoort het gewoon bij hun aard. Degenen die van deze levendige kleine hondjes houden, leren hun unieke persoonlijkheid te waarderen - keffend geblaf inbegrepen.

 

Italiaanse Greyhound

De Italiaanse Greyhound is een klein hondenras dat afstamt van de Greyhound. Deze honden zijn slank en sierlijk, met lange benen en een slanke bouw. Ze zijn typisch heel zachtaardig en aanhankelijk, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn.

 

Ze kunnen echter ook behoorlijk energiek zijn, en ze hebben veel beweging nodig om gezond te blijven. Italiaanse Greyhounds zijn over het algemeen heel goed met kinderen, maar ze zijn misschien niet geschikt voor huishoudens met heel kleine kinderen of andere huisdieren.

 

Dit komt omdat ze wat timide kunnen zijn en het misschien niet goed doen in chaotische omgevingen. Over het geheel genomen is de Italiaanse Greyhound een lief en liefdevol ras dat een uitstekende aanvulling vormt voor elk gezin. Ze zijn relatief onderhoudsarm en hun korte vacht heeft af en toe een borstel nodig om de dode vacht en huidschilfers te verwijderen.

 

Honden worden niet voor niets beschouwd als de beste vriend van de mens. Ze bieden ons gezelschap, trouw en liefde. Hoewel sommige hondenrassen misschien populairder zijn dan andere, hebben alle honden het vermogen om geluk in ons leven te brengen!

 


Comfort & Veiligheid Voor De Hond

L'élianne ® luxe honden autostoel is online exclusief verkrijgbaar voor een eersteklas reiservaring. Onze iconische auto hondenmand is een must-have om angst, stress en wagenziekte bij honden te overwinnen. Ook biedt het de juiste veiligheid en bescherming tijdens gevaarlijke & onveilige situaties.

 

De verhoogde honden autostoel is een must-have om direct angst, stress en wagenziekte te overwinnen. En het zorgt voor een adembenemend uitzicht naar buiten. L'élianne ® streeft naar een toekomst waarin honden niet langer deze problemen hoeven te voelen.

 

De nummer #1 luxe honden autostoel functioneert als airbag effect bij scherpe bochten, harde remmen & hoge hobbelsEn het is perfect voor kleine tot middelgrote honden, om het comfort van thuis te recreëren in de auto. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.