7x Goede Gezondheid Bij Honden Herkennen

Gepubliceerd op 22 oktober 2022 om 14:41

Gezondheid Van Mijn Hond

Hoe kan ik zien of mijn hond gezond is? Deze blog leert je hoe je je hond op een natuurlijke manier gezond en gelukkig kunt houden. Het is ook belangrijk om de signalen van een ongezonde hond te kennen.

 

Net als veel ouders die voor het eerst een huisdier krijgen, denken nieuwe eigenaren misschien te veel na over elke kleine eigenaardigheid die hun hond vertoont. Het goede nieuws is dat er signalen zijn die je vertellen wanneer je hond goed gedijt. In aanvulling op regelmatige controles bij een familiedierenarts, inclusief routine wellness-procedures zoals een jaarlijks bloedpanel, ontlastingsonderzoek en urine-analyse, zouden deze indicatoren moeten opvallen voor eigenaren van huisdieren.

 


7x Signalen Goede Gezondheid Bij Honden

Vraag je je wel eens af of het echt goed gaat met je hond? Als hondenbezitter heb je de verantwoordelijkheid om te zorgen voor het lichamelijke en geestelijke welzijn van je harige vriend. Het is een goed idee om af en toe te stoppen en je af te vragen of de hond gelukkig en gezond is. Om dit te beoordelen zul je moeten kijken naar lichamelijk welzijn, maar ook naar eventuele psychologische problemen, waaronder verveling en frustratie.

 

Honden laten je met hun ogen, oren, staart en andere lichaamsdelen weten wat ze van mensen, plaatsen en situaties vinden. Het herkennen en begrijpen van de lichaamstaal van je hond is daarom een belangrijk onderdeel van de communicatie met hem.

 

Dit is vooral belangrijk als uit het gedrag of de lichaamstaal van je hond plotseling blijkt dat hij niet langer gelukkig is, maar zich gestrest, angstig of eenzaam voelt. Soms kan de lichaamstaal of het gedrag van een hond aangeven dat hij niet gelukkig is met zijn huidige situatie. Lees ook: 10x Signalen Gelukkige Honden


#1 Eetgewoontes

Het aantal maaltijden dat een hond per dag eet hangt volledig af van het gezinsschema. Honden moeten minstens twee maaltijden per dag eten, ongeveer 12 uur uit elkaar. Maar een ontbijt-, lunch- en dinerschema is een even goede optie. Als er meer dan 12 uur tussen de maaltijden verstrijkt, kan de maag hyperzuur worden en misselijkheid veroorzaken.

 

Als je hond langer dan 24 uur van zijn eten of drinken afblijft, wordt het tijd om contact op te nemen met de dierenarts, vooral als je hond gewoonlijk een grote eter is. Vergeet niet dat jij je hond beter kent dan wie dan ook - als jij denkt dat er iets aan de hand is, is dat waarschijnlijk ook zo.

 


#2 Lichaam Van De Hond

Wekelijks zou je (tijdens de vachtverzorging als dat voor je ras geschikt is) een volledige lichaamscontrole van je hond moeten uitvoeren. Ga voorzichtig met je handen over elk deel van je hondenlichaam en controleer op knobbels, snijwonden, ontstekingen en tekenen van ongemak.

 

Je hond is te mager als:

  • De ribben, lendenwervels, bekkenbotten en andere prominente botten (waarvan je de vorm kunt zien) hebben die van een afstand zichtbaar zijn. Ze geen waarneembaar lichaamsvet hebben en een duidelijk verlies aan spiermassa.
  • Je hebt een hond met ondergewicht als hun ribben gemakkelijk gepalpeerd (gevoeld) worden en zichtbaar kunnen zijn, zonder voelbaar vet dat ze bedekt. De toppen van hun lendenwervels zijn zichtbaar, hun bekkenbeenderen worden prominent, en ze hebben een prominente taille.

 

De lichaamsscore van je hond is ideaal als:

  • Je hun ribben kunt voelen zonder al te veel vetbedekking. Hun middel moet van bovenaf goed zichtbaar zijn (zoek naar een zandlopervorm) en hun buik (het deel van hun onderkant net voor hun achterpoten) moet naar hun bekken toe opgetrokken zijn als je het van één kant bekijkt.

 

Je hond heeft overgewicht als:

  • Hun ribben voelbaar zijn, maar met een lichte overtollige vetbedekking. Hun middel is van bovenaf gezien waarneembaar, maar is niet prominent en er is een buikplooi zichtbaar.
  • Je hebt een hond met overgewicht als je moeite hebt om hun ribben te voelen omdat een zware vetbedekking in de weg zit. Er zijn merkbare vetophopingen over hun lendenstreek en de basis van hun staart. Hun middel is afwezig of nauwelijks zichtbaar en hun buikplooi kan wel of niet aanwezig zijn.
  • De ribben van je hond zijn niet voelbaar onder een zeer zware vetlaag, of alleen voelbaar als je veel druk uitoefent. Er zijn zware vetophopingen over de lendenstreek en de basis van hun staart. Hun taille is afwezig, zonder buikplooi. Er kan duidelijke buikzwelling aanwezig zijn (hun buik is groot en hangt een beetje).
  • Ze hebben enorme vetophopingen over hun borstkas, ruggengraat en de basis van hun staart. Hun taille en buikplooi is afwezig, en ze hebben vetafzettingen op hun hals en ledematen. Er is duidelijk buikzwelling (hun buik hangt).

 


#3 Lichaamstaal

Let tijdens wandelingen op de manier waarop je hond beweegt als hij loopt en rent. Lijkt hij/zij ooit stijf? Oververmoeid? Of loopt hij mank? Hoesten en overmatig hijgen kunnen ook wijzen op problemen. Nogmaals, neem je hond mee naar je dierenarts als het vreemd lijkt. Lees ook: 10x Lichaamstaal & Communicatie Bij Honden. 

 


#4 Mond, Tanden & Tandvlees

Gezond tandvlees is stevig en roze, zwart of gevlekt, net als de huid van de hond. Jonge honden hebben gladde witte tanden die de neiging hebben donkerder te worden naarmate ze ouder worden. Puppy's hebben 23 melktanden en volwassenen hebben ongeveer 42 blijvende tanden, afhankelijk van het ras. Als er volwassen tanden komen, duwen ze de melktanden uit de bek.

 

Om de mond van je hond te controleren, praat zachtjes tegen hem, leg dan je hand over de snuit en til de zijkanten van zijn mond op. Controleer of de volwassen tanden naar behoren doorkomen en niet verdrongen worden door melktanden. Controleer of het tandvlees gezond is en de adem niet vies ruikt. Let op zachte witte aanslag of harde witte, gele of bruine aanslag. Dit is tandplak of tandsteen en moet worden weggepoetst.

 

Mondinfecties kunnen leiden tot ernstige problemen in het tandvlees en andere delen van het lichaam, waaronder het hart, dus het is belangrijk om het gebit en de mond van je hond speciale aandacht te geven.

 


#5 Hartslag & Pols

Omdat honden er zijn in een breed scala aan maten, varieert hun hartslag. Een normaal hart slaat 50 tot 130 keer per minuut bij een hond in rust. Pups en kleine honden hebben snellere snelheden, en grote honden in topconditie hebben langzamere hartslagen.

 

Om de hartslag van je hond te controleren leg je je vingers over de linkerkant van de borstkas, waar je de sterkste slag kunt voelen. Om de pols te controleren, die dezelfde snelheid heeft als de hartslag, druk je zachtjes op de binnenkant van de bovenkant van de achterpoot. Daar zit een slagader en de huid is dun, dus het is gemakkelijk om de pols te voelen.

 


#6 Alertheid & Interesse

Een gezonde hond brengt graag tijd door met het gezin, begroet je bij de deur, komt naar je toe om te spelen, kijkt en observeert met belangstelling. Als je hond plotseling tijd alleen gaat doorbrengen, ontkoppeld is of meer slaapt, kan dat een teken zijn van een gezondheidsprobleem. Veranderingen in gedrag zijn een van de belangrijkste redenen waarom eigenaren van huisdieren ontdekken dat er iets mis is met hun gezelschap. Let op elke verandering en plan een afspraak met je dierenarts. Lees hier: Depressie Bij Honden: Symptomen, Oorzaken & Behandelingen

 


#7 Apporteren

Your dog's stools should be firm. Thin stools, pale stools, a strange color that you cannot trace to something the dog ate or blood in the stool are signs that something is wrong and a visit to the vet may be necessary. Also, if your dog has to push very hard, this may indicate an intestinal problem. Stress or eating something unusual or food that the dog is not used to can cause thin stools for a short time. If this lasts longer you better consult the veterinarian.

 


Wanneer Naar De Dierenarts?

Je moet je dierenarts waarschuwen als je hond ongewoon gedrag vertoont, waaronder de volgende symptomen:

  • Braken, diarree, of overmatig plassen gedurende meer dan twaalf uur.
  • Flauwvallen.
  • Verlies van evenwicht, wankelen, vallen.
  • Constipatie of inspanning om te plassen.
  • Lopende ogen of neus.
  • Aanhoudend krabben aan ogen of oren.
  • Dikke afscheiding uit ogen, oren, neus of zweren.
  • Hoesten of niezen.
  • Moeite met ademhalen, langdurig hijgen.
  • Rillen.
  • Zeuren zonder duidelijke reden.
  • Verlies van eetlust gedurende 24 uur of langer.
  • Gewichtsverlies.
  • Dramatische toename van eetlust gedurende 24 uur of meer.
  • Toegenomen rusteloosheid.
  • Overmatig slapen of ongewoon gebrek aan activiteit.
  • Hinken, vasthouden of beschermen van een deel van het lichaam.
  • Overmatig drinken van water.
  • Wanneer het tandvlees van de honden wit is.

 


Comfort & Veiligheid Voor De Hond

L'élianne ® luxe honden autostoel is online exclusief verkrijgbaar voor een eersteklas reiservaring. Onze iconische auto hondenmand is een must-have om angst, stress en wagenziekte bij honden te overwinnen. Ook biedt het de juiste veiligheid en bescherming tijdens gevaarlijke & onveilige situaties.

 

De verhoogde honden autostoel is een must-have om direct angst, stress en wagenziekte te overwinnen. En het zorgt voor een adembenemend uitzicht naar buiten. L'élianne ® streeft naar een toekomst waarin honden niet langer deze problemen hoeven te voelen.

 

De nummer #1 luxe honden autostoel functioneert als airbag effect bij scherpe bochten, harde remmen & hoge hobbelsEn het is perfect voor kleine tot middelgrote honden, om het comfort van thuis te recreëren in de auto. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.