10x Symptomen van Eenzame Honden & Tips

Gepubliceerd op 17 oktober 2022 om 13:58

Eenzaamheid Bij Honden

Eenzaamheid bij honden is een onderschat en vaak onzichtbaar probleem. De meeste van hen zijn van nature sociale dieren waarvoor contact met een soortgenoot of met de eigenaar een eerste levensbehoefte is. Toch leven de meeste dieren alleen en krijgen ze slechts 8 minuten aandacht per dag. Wie niet meer tijd met zijn huisdier kan doorbrengen, kan er beter geen nemen, zeggen deskundigen.

 

Honden communiceren voornamelijk via lichaamstaal, dus is het belangrijk dat wij als mensen leren hoe we deze lichaamstaal kunnen begrijpen, zodat we weten wat ze ons proberen te vertellen. Laten we het belangrijke hondengedrag bespreken: eenzaamheid bij honden.

 


Waarom Kunnen Honden Zich Eenzaam Voelen?

De angst voor scheiding is een oerkracht. De angst om alleen gelaten te worden leeft in elke hond. Hierdoor probeert hij voortdurend een band te vormen, altijd en overal. Dit is geen stoornis, maar volkomen natuurlijk gedrag. Voor een pup betekent scheiding van moeder en broertjes en zusjes een zekere dood, tenzij een mens de zorg van de ouders overneemt. De nog blinde, hulpeloze baby voelt of het buiten koud is of in het verlaten nest.

 

Hij probeert dan naar de warmte toe te kruipen. Dit is natuurlijk overlevingsgedrag. Honden die bij mensen leven worden volledig afhankelijk van hun baasje en blijven dus kinderen. Daarom raken ze in paniek als ze weinig contact hebben of als het contact plotseling wegvalt. Het zou daarom het beste zijn om onze viervoeters altijd bij ons te hebben of ze vanaf het begin zelfstandige taken toe te wijzen.

 


10x Symptomen van Eenzaamheid Bij Honden

Teruggaan naar kantoor na een lange tijd thuis kan voor beide moeilijk zijn. Onze honden snakken ernaar om dicht bij ons te zijn - we noemen ze niet voor niets gezelschapsdieren - en een verandering in het schema waardoor ze voor langere tijd alleen thuis zijn, kan een impact hebben op hun persoonlijkheid en hun mentale gezondheid. Het maakt niet uit of de verandering het gevolg is van een nieuwe baan, terug naar school gaan, een scheiding of het einde van een wereldwijde pandemie. Maar wat zijn nou de symptomen van eenzaamheid bij honden?

 


#1 Thuiskomen Met Vernielde Spullen

Als je je huis binnenstapt en je vindt overal uitgekauwde pantoffels en draden. Je wordt begroet door een vieze vloer en je bank is in een complete puinhoop. Als honden regelmatig alleen gelaten worden, dan kan dit een teken van verveling zijn, maar ook een manier om de aandacht van hun baasje te krijgen.

 


#2 Hond Die Je Achterna Loopt Thuis

Een eenzame hond volgt je door het huis om het gezelschap te krijgen waarnaar ze hunkeren. Hoewel het niet ongewoon is dat dieren dicht bij hun favoriete mensen willen blijven, kan een huisdier dat je van kamer naar kamer stalkt of jankt als je uit het zicht bent, tekenen van eenzaamheid of verlatingsangst vertonen. Zorg ervoor dat je je huisdier gerichte aandacht geeft als je in de buurt bent om je huisdier weer op de rails te krijgen. 

 


#3 Hond Wil Niet Meer Spelen Zoals Vroeger

Iets anders wat je misschien merkt is dat je huisdier minder wil spelen dan gewoonlijk. Soms kunnen ze door inconsistent gezelschap de sociale vaardigheden missen die ze ooit hadden - en zich terugtrekken om te willen spelen. Honden zijn ongelooflijk sociale dieren, dus als ze zich terugtrekken uit groepsactiviteiten kan dat een teken van eenzaamheid zijn. Je hond kan interesse verliezen in de activiteiten waar hij gewoonlijk van geniet, zoals lange wandelingen of plezier op het strand. Lees hier 8x Uitdagende Mentale Spellen Voor Honden.

 


#4 Overmatig Blaffen

Het is een van de gedragingen die eenzaamheid uitdrukken en gaat soms gepaard met gehuil. Blaffen en huilen is een van de manieren om de door eenzaamheid veroorzaakte angst uit te drukken. Bovendien is het een van de gedragingen die meer problemen veroorzaakt in naburige gemeenschappen. 

 


#5 Plassen en Poepen Overal in Huis

Je komt thuis en vindt overal cadeautjes. Plas, poep en er zijn zelfs adoptanten die braaksel hebben gevonden. Kun je nu al een idee krijgen hoe slecht het met je hond gaat? Het is geen probleem van gebrek aan training, maar een emotioneel probleem. Je hond heeft duidelijk behoefte om bij iemand te zijn, dus in deze gevallen is een hondenpleeggezin of achterlaten bij een familielid of vriend de beste optie op korte termijn. Op de lange termijn zou het interessant zijn als je naar een etholoog gaat om je te helpen wat richtlijnen te volgen. 

 


#6 Agressie Bij Eenzame Honden

Net zoals het kan gebeuren dat hij zich depressief voelt, ontwikkelt je hond misschien geen van bovenstaande gedragingen, maar heeft hij in de normale dagelijkse omgang agressieve uitingen. In een ander blog hebben we 12 soorten agressief gedrag bij honden besproken.

 

Lees ook: 12x Soorten Agressief Gedrag Bij Honden

 


#7 Eenzame Honden Slapen Meer Dan Normaal

Als je merkt dat je huisdier overdag meer slaapt of 's nachts niet tot rust komt, kan dat een aanwijzing zijn dat hij zich eenzaam of verveeld voelt. Eenzame huisdieren slapen vaak veel door de dag heen omdat er geen afleiding is. Dit dutten overdag kan resulteren in onrust 's avonds of midden in de nacht wakker worden.

 

Natuurlijk hebben veel huisdieren veel meer slaap nodig dan de meeste volwassen mensen. Volgens de Humane Society of Tampa Bay hebben honden over het algemeen ongeveer 12 uur slaap per dag nodig om gezond en gelukkig te zijn. Omdat dieren flexibele slapers zijn, zullen eenzame huisdieren waarschijnlijk het grootste deel van hun dagelijkse quotum overdag vervullen en 's nachts slapeloos zijn.

 


#8 Likken Zichzelf Meer

Volgens onderzoek van kunnen eenzame honden vaker aan hun eigen vacht likken of bijten, wat resulteert in vlekken van verloren vacht. Een deskundige zei: "Likgranulomen zijn een veel voorkomende uiting van verveling of angst bij honden, en presenteren zich als kleine ronde zweertjes die vaak op de carpus of pols van de hond zitten.

 


#9 Eetlust Bij Eenzame Honden Neemt Af

Een indicatie van eenzaamheid bij huisdieren kan een verandering in eetlust zijn. Een eenzaam huisdier kan minder gaan eten of drinken dan vroeger. Een verandering in voedingspatronen kan verband houden met stress of angst, waarbij eenzaamheid een mogelijke oorzaak is. Het is belangrijk om te onthouden dat verlies van eetlust bij het eten ook een teken kan zijn van medische problemen of zelfs het snoepen van te veel lekkers gedurende de dag, dus praat met je dierenarts om ernstige oorzaken uit te sluiten.

 


#10 Hond Heeft een Depressie

Geloof het of niet, honden kunnen aan depressies lijden. Het is waarschijnlijk dat eenzame honden zich ook depressief voelen. De gedragingen die wijzen op eenzaamheid bij honden zijn nauw verwant aan depressieve gedragingen, zoals terugtrekken en lusteloosheid. Lees hier meer: Depressie Bij Honden: Symptomen, Oorzaken & Behandelingen.

 


6x Tips Eenzaamheid Bij Honden

TIP 1: Beweging

Het beste wat je kunt doen voor een huisdier dat de dag alleen gaat doorbrengen is hem betrekken bij wat ochtendgymnastiek. Wat werkt voor je huisdier hangt af van zijn leeftijd, conditie en algehele gezondheid. Voor de meeste honden is een wandeling, wat loslopen en een spelletje apporteren ideaal. Voor katten is 15-20 minuten interactief spelen een goed idee. Zoek wat speeltjes die ze opwinden en geef ze een beetje liefdevolle zorg voordat je de deur uitgaat;

 

TIP 2: Afscheid nemen

Sommige mensen laten hun viervoeter meer alleen thuis dan anderen, maar het moment van afscheid nemen is onvermijdelijk. Laat niet merken dat je afscheid neemt, maar wees ook niet te enthousiast als je thuiskomt. Dat geeft je dier alleen maar het gevoel dat er iets bijzonders aan de hand is en dat willen we natuurlijk voorkomen. Een extra tip voor de drukkere honden onder ons: beloon het dier als hij rustig is;

 

TIP 3: Vertrouwde omgeving

Probeer de omgeving zo vertrouwd mogelijk te houden voor de hond als je hem thuis laat. Staat de televisie altijd aan? Zet hem niet uit als je boodschappen gaat doen. Als je de hele dag werkt, is het natuurlijk een ander verhaal. We moeten immers ook aan de energiekosten denken;

 

TIP 4: Twee is gezelschap

Een mogelijke oplossing voor de eenzaamheid van je huisdier is het adopteren van een tweede huisdier. Deze optie zal natuurlijk niet voor iedereen geschikt zijn en vereist een zorgvuldige afweging, om achtertuinfokkers te vermijden. Het is belangrijk om na te denken over de aard van je huidige huisdier, en een tweede huisdier te kiezen waar het mee overweg kan. Voor katten geldt dat hoe jonger ze zijn, hoe meer ze open zullen staan voor nieuwkomers, waar honden meestal in staat zijn om banden te vormen met zowel katten als andere honden;

 

TIP 5: Milieu verrijking

Dieren hebben net als mensen mentale stimulatie nodig. Probeer de omgeving van je huisdier leuk en interessant te maken om ze bezig te houden terwijl jij er niet bent;

 

TIP 6: Dagopvang voor honden

Dagopvang wordt tegenwoordig steeds populairder onder hondenbezitters, en is een goede optie voor honden, of ouders die er zeker van willen zijn dat hun hond vermaakt wordt in een mentaal gestimuleerde omgeving met andere honden - wat geweldig is voor hun sociale vaardigheden. Alternatieven voor hondendagopvang zijn:

  • Een oppas/vriendin die langskomt terwijl je weg bent
  • Een honden uitlaatservice

 


Meer Tips Voor Eenzame Honden

De zekerste remedie tegen eenzaamheid is natuurlijk samenzijn. Maar als je niet fysiek bij ze kunt zijn, zijn enkele van de manieren waarop je een eenzame hond kunt helpen..

  • Gedraag je 's morgens zoals je zou doen als je naar je werk zou gaan. Volg je eigen routine van opstaan en je klaarmaken voor de dag;
  • Loop af en toe de deur uit en kom een paar minuten later terug. Doe dit regelmatig en bouw de tijd dat je weg bent op. Zo kan je huisdier eraan wennen om (weer) alleen thuis te zijn;
  • Werk je nog thuis? Dan is de kans groot dat je hond tijdens de pauzes extra aandacht krijgt. Ook in dat geval is dit een goed moment om dit af te bouwen, zodat je hond eraan went als je weer naar kantoor gaat;
  • De radio of achtergrondmuziek aanzetten;
  • Als je kunt, neem dan een andere hond, zodat ze een metgezel hebben;
  • Neem je hond mee als je gaat hardlopen of naar vrienden gaat;
  • Probeer indien mogelijk tijdens de lunchpauze naar huis te gaan;
  • Het is belangrijk om je puppy te laten wennen aan alleen gelaten worden als je er niet bent om te voorkomen dat hij last krijgt van verlatingsangst of stress als hij ouder wordt. Een ideaal moment om hiermee te beginnen is als je puppy slaapt, zodat hij niet afhankelijk wordt van voortdurend gezelschap.

 


Comfort & Veiligheid Voor De Hond

L'élianne ® luxe honden autostoel is online exclusief verkrijgbaar voor een eersteklas reiservaring. Onze iconische auto hondenmand is een must-have om angst, stress en wagenziekte bij honden te overwinnen. Ook biedt het de juiste veiligheid en bescherming tijdens gevaarlijke & onveilige situaties.

 

De verhoogde honden autostoel is een must-have om direct angst, stress en wagenziekte te overwinnen. En het zorgt voor een adembenemend uitzicht naar buiten. L'élianne ® streeft naar een toekomst waarin honden niet langer deze problemen hoeven te voelen.

 

De nummer #1 luxe honden autostoel functioneert als airbag effect bij scherpe bochten, harde remmen & hoge hobbelsEn het is perfect voor kleine tot middelgrote honden, om het comfort van thuis te recreëren in de auto. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.