Regels, Wetgeving & Reisdocumenten Reizen met de Hond

Gepubliceerd op 9 oktober 2022 om 20:11

Wat Zijn De Regels Voor Reizen Met Honden?

Hoe rijden honden het beste mee in de auto? Een hond veilig vervoeren in de auto kan op de passagiersstoel, op de achterbank of in de kofferbak van de auto. Het belangrijkste is dat jijzelf, de hond en andere weggebruikers veilig zijn. Denk hierbij aan honden los in de auto, wat ervoor kan zorgen dat de hond ernstig verwond kan worden. Met de juiste veiligheidselementen voorkom je extreme ongevallen en gevaarlijke situaties.

 


Algemene Regels - Honden Vervoeren in de Auto

Voor het vervoer van huisdieren in de EU gelden de volgende algemene regels:

  • Verplichte reisdocument en voor jouw hond: Een EU-paspoort is verplicht voor jouw huisdier om te reizen in Europa. Een hondenpaspoort kun je eenvoudig voor €2,70 aanvragen bij de dierenarts. Het huisdierenpaspoort is verplicht en bevat een beschrijving van jouw huisdier, de codes van de microchip, gegevens over de inenting tegen hondsdolheid, en de benodigde contactgegevens;
  • Inentingen rabiës: alle honden moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid);
  • Medische documenten en contactinformatie: kalmerende medicijnen bij wagenziekte of stress, andere medicijnen en het telefoonnummer van jouw dierenarts of eventuele contactinformatie voor andere noodgevallen op de halsband van de hond;

 

We hebben enkele informatie verzameld over de regels in Europa, maar we adviseren om altijd zelf extra onderzoek te doen voor actuele informatie.


Hond Vervoeren in Europa in de Auto

In bijna alle Europese landen geld dat jouw lading (waar huisdieren onder vallen) goed gezekerd moet vervoeren. Voor huisdieren houdt dit in dat je ze in een honden autostoel met autogordel moet vervoeren. Voor zover ons bekend wordt er in Duitsland en Frankrijk op gecontroleerd.

 

Wat zijn de regels en wetgeving om met een hond te reizen in Europa? Over het algemeen is het belangrijk dat de hond veilig vast zit in bijvoorbeeld een honden autostoel. Zodat er geen verkeershinder, afleiding of andere gevaarlijke situaties kan ontstaan. We hebben enkele informatie verzameld over de regels in Europa, maar we adviseren om altijd zelf extra onderzoek te doen voor actuele informatie.

 

Hoe moet ik mijn hond vervoeren in Europa?

  • Nederland en België: er zijn specifieke regels of wetgeving in deze landen om te reizen met honden in de auto. Mocht er een gevaarlijke situatie ontstaat dan kunnen er boetes voorkomen. Ook is het de verantwoordelijkheid van de bestuurder dat de hond veilig in de auto zit;
  • Duitsland: er zijn geen specifieke regels of wetgeving om te reizen met honden in Duitsland. Wel geldt dat de hond het zicht en bewegingsvrijheid van de bestuurder niet mag beperken. Ook mag de hond geen gevaar vormen voor de bestuurder, inzittenden en andere weggebruikers;
  • Frankrijk: In Frankrijk zijn er geen regels voor het vervoer van de hond in de auto. Volgens de Franse Wegenverkeerswet mogen geen gevaarlijke situaties of verkeershinder ontstaan;
  • Italië: In Italië geldt de regel dat er één hond in jouw auto vervoerd mag worden mits deze de bestuurder niet hindert. Het is verplicht in Italië om twee of meer honden te vervoeren in een honden autostoel of achter een hondenrek;
  • Spanje: In Spanje geldt ook de regel dat de bestuurder niet gehinderd mag worden tijdens het rijden en dat lading (waaronder ook een huisdier valt) het zicht van de bestuurder niet mag hinderen en geen gevaar mag vormen;
  • Oostenrijk: in dit land zijn ook geen aanvullende regels voor het vervoer van honden in de auto.

 


Hoe lang kan een hond in de auto zitten?

Hoe lang je hond in de auto kan zitten verschilt per hond, en of je hond voldoende kracht heeft. Een hond wil rennen en ravotten, snuffelen en op ontdekking. Daarnaast moet hij ook gewoon zijn behoefte doen. Plan de pauzes tijdens een lange autoreis met de hond dan ook goed in. Iedere twee uur is een goede richtlijn. Zo kan je hond zijn benen strekken en kun jij even een kopje koffie halen. Vergeet de poepzakjes niet mee te nemen.

 


Regels & Wetgeving Hond in de Auto

Is het verplicht om een hond vast te zetten in de auto? Het is niet verplicht in Nederland en België om jouw hond vast te zetten in de auto. Er zijn geen duidelijke regels of wetgeving om jouw hond te vervoeren. Echter, wordt er wel verwacht dat de hondeneigenaren gevaarlijke situaties zelf kunnen inschatten. Ook kun je een boete krijgen als er een gevaarlijke situatie ontstaat door de hond. Hoe hoog is de boete als de hond los in de auto zit Iedereen die zich niet aan de regels houdt en wordt betrapt krijgt een boete van 50 euro.

 


Huisdieren & Reisdocumenten Voor De Hond

Mag mijn hond mee op vakantie?

Op vakantie binnen en buiten de Europese Unie (EU) heeft je hond een dierenpaspoort nodig. Jouw huisdier moet ook een chip hebben. Je krijgt deze via de dierenarts. Ook fretten moeten een dierenpaspoort en een chip hebben als je ze meeneemt op reis.

 

Hoe kom ik aan een hondenpaspoort? En wat kost een hondenpaspoort? 

  • Jouw huisdier heeft een EU-paspoort nodig. De Nederlandse versie wordt uitgegeven door de dierenarts. Dan moet je een Europees huisdierenpaspoort aanvragen. Dat paspoort krijg je bij een officiële dierenarts. Voor andere huisdieren is een gezondheidsverklaring van jouw dierenarts vaak voldoende. Heel simpel, een dierenpaspoort kun je bij je dierenarts vragen. Vrijwel alle dierenartsen verstrekken een NDG dierenpaspoort. Dit kost je slechts € 2,70.
  • Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin. Informatie hierover kun je krijgen via de dierenarts.
  • Rabiësvaccinatie van dieren jonger dan 12 weken is niet zinvol en niet geldig. Om naar Nederland te komen, moet de hond of kat minimaal 15 weken oud zijn. Voor sommige lidstaten gelden andere eisen. Informatie hierover kun je inwinnen via de ambassade van het betreffende land.
  • Voor een aantal landen zoals, Ierland, Malta, Noorwegen en Finland (en het Verenigd Koninkrijk) is een behandeling tegen lintwormen door de dierenarts verplicht voor honden. Voor meer informatie over de wormbehandeling van deze 5 landen kunt u contact opnemen met jouw eigen dierenarts.

 


Comfort & Veiligheid Voor De Hond

L'élianne ® luxe honden autostoel is online exclusief verkrijgbaar voor een eersteklas reiservaring. Onze iconische auto hondenmand is een must-have om angst, stress en wagenziekte bij honden te overwinnen. Ook biedt het de juiste veiligheid en bescherming tijdens gevaarlijke & onveilige situaties.

 

De verhoogde honden autostoel is een must-have om direct angst, stress en wagenziekte te overwinnen. En het zorgt voor een adembenemend uitzicht naar buiten. L'élianne ® streeft naar een toekomst waarin honden niet langer deze problemen hoeven te voelen.

 

De nummer #1 luxe honden autostoel functioneert als airbag effect bij scherpe bochten, harde remmen & hoge hobbelsEn het is perfect voor kleine tot middelgrote honden, om het comfort van thuis te recreëren in de auto. 

 


Medicatie Wagenziekte Bij Honden

Mocht het niet anders kunnen dan zijn er middelen voor jouw hond om te ontspannen. Een middel voor jouw hond dat goed werkt en wetenschappelijk aangetoond is dat het werkt is: Cerenia. Het is een anti- braakmiddel voor jouw hond tijdens het reizen. Niet gebruiken bij honden jonger dan 16 weken.

 

Dit middel is verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit nieuwe middel geeft geen versuffing en werkt gedurende 24 uur. Tenminste 1 uur van  te voren toedienen, bij vertrek ’s morgens vroeg kan het de avond van te voren toegediend worden. Meer natuurlijke middelen: Adaptil tabletten, de Calmasure kauwtabletten en het in Duitsland veelgebruikte middel Relax Liquid van Vet-concept.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.